‘Geen zorgen, de NAVO is de VS niet’

In Groot-Brittannië en Nederland is onrust ontstaan over de gevaren voor hun troepen als die voor de NAVO naar Afghanistan gaan....

De NAVO-troepen in Afghanistan hoeven niet bang te zijn dat ze grote verliezen lijden tijdens hun nieuwe missie in het zuiden van het land, waaraan ook Nederland overweegt deel te nemen. Ze lopen zelfs een kleinere kans het doelwit te worden van de Taliban dan Amerikaanse soldaten.

Dat zegt de vooraanstaande Canadese militair historicus Jack Granatstein in een reactie op berichten in de Britse pers dat militairen waarschuwen voor grote verliezen. ‘Goede troepen kunnen in Afghanistan goed werk doen’, zegt Granatstein. ‘Natuurlijk is het gevaarlijk. Er vallen doden en gewonden, maar we hebben goed getrainde manschappen. En de NAVO is de VS niet.’

Het sturen van extra troepen naar Afghanistan is in Canada, anders dan in Nederland, geen onderwerp van discussie. Ook niet in de verkiezingsstrijd die gaande is, want de Canadezen kiezen op 23 januari een nieuw parlement. De Conservatieven, nu oppositiepartij, willen flink meer geld uittrekken voor defensie. Maar daarbij komt het A-woord niet sprake. De regerende Liberalen van premier Paul Martin hebben destijds zelf het besluit genomen Canadese troepen naar Afghanistan te sturen en hebben het ook nergens over.

Alleen lijsttrekker Jack Layton van de sociaal-democratische NDP heeft zich uitgesproken tegen het uitbreiden van de NAVO-troepenmacht. ‘We lijken steeds verder af te drijven van onze oorspronkelijke missie: veiligheid waarborgen in de hoofdstad’, zei hij. ‘We moeten niet blind in een oorlog verzeild raken, of in het geheim, op grond van wat één man (Martin, red.) zegt.’ Granatstein: ‘Over het sturen van troepen is het parlement niets gevraagd.’

Canada heeft kort na de aanslagen van 11 september 2001 aangehaakt bij de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme. De eerste Canadese troepen, 850 man, werden in februari 2002 gelegerd in Kandahar. Na een half jaar keerden ze terug. In het voorjaar van 2003 stuurde Canada, nu onder het mandaat van de VN, wederom militairen naar Afghanistan.

In Canada wordt wel gezegd dat het land door zich op Afghanistan te richten, wist te voorkomen dat het moest meedoen met ‘de oorlog van de Amerikanen’ in Irak. Nooit eerder waren de anti-Amerikaanse gevoelens in Canada zo groot als nu.

De Canadezen hebben in Afghanistan weinig verliezen geleden. Vijf, zes doden in drieënhalf jaar, schat Granatstein. En in december drie gewonden in Kandahar.

Ottawa stuurt op korte termijn een speciale eenheid van honderd man naar Afghanistan. In februari volgen tweeduizend man naar Kandahar. Ze blijven in principe negen maanden, maar Granatstein verwacht dat de Canadezen er minimaal vijf jaar zullen zitten.

Hoeveel doden kan Canada aan? De militair historicus weet het niet. Maar wat de Canadezen volgens hem voor hebben op de Amerikanen is dat ze weten hoe ze met de plaatselijke bevolking moeten omgaan. ‘Dat kunnen de Britten ook, en de Nederlanders, weet ik. Daarom moeten jullie Canada er niet alleen voor laten opdraaien. We rekenen op jullie.’

Meer over