Geen wereldrecord, wel goud voor 'Kromo'

Zwemmen EK kortebaan

JOHN VOLKERS

HERNING - Het was een aanval op haar eigen wereldrecord op de 50 meter vrije slag. Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo voelde zich zondag goed genoeg om de 23,24 seconden van augustus te overtreffen. Zij strandde in de finale van de Europese titelstrijd kortebaan in het opmerkelijk volgepakte Jyske Boxen van Herning op twaalfhonderdste van een seconde.

De Nederlandse zwemster won goud in 23,36, lachte toch haar tanden bloot - goud is goud - en kondigde voor het komende weekeinde een nieuwe wereldrecordpoging aan. Die aanval op de toptijd over 50 meters, met één keerpunt, moet in Glasgow plaatsvinden. Daar, in het Tollcross Swimming Centre, stuiten de besten van Europa en de Verenigde Staten twee dagen op elkaar.

De wedstrijd heet Duel in the Pool. Het is de derde editie van het toernooi, dat met zijn flitsende naam en grote sponsor (Speedo) veel prijzengeld belooft. Dat valt in de praktijk behoorlijk tegen, meldde Kromowidjojo zondagavond. Het is vooral een grote eer om op dat gala der kampioenen in Schotland te mogen verschijnen.

Voor Kromowidjojo was de invitatie vlot verstuurd. Zij is de Europese All Star, de nummer één van het continent, op de vrije slag. Dat bevestigde ze gisteren in Herning, waar ze haar twaalfde Europese titel op de kortebaan veroverde. Het zijn er vier persoonlijk (twee in 2010, twee in 2013) en acht in de verschillende estafettes sinds 2006.

De Groningse heeft sinds de Spelen van Londen een grote reputatie die zij dit jaar bevestigde met haar op karakter gewonnen wereldtitel op de 50 meter vrij in Barcelona. Dat was het langebaantoernooi, waar haar nieuwe uitdager, de Australische reuzin Cate Campbell, zich met een uitdagend goede 100 meter aan de wereld toonde.

Sindsdien heet het dat er 'werk aan de winkel' is in Eindhoven, waar de Nederlandse traint in het stadion met de naam van haar partner, Pieter van den Hoogenband.

De naam van de coach veranderde in een goed jaar tweemaal. Na Jacco Verhaeren werd het een onwennig jaar met Marcel Wouda, waarna ze voor de nieuweling Christiaan Sloof koos.

Sloof hoeft niet veel te zeggen, Kromowidjojo (23) heeft al veel geleerd in haar negen doorleefde jaren bij de senioren. In 2005 beleefde ze haar internationale debuut bij de EK kortebaan van Triëst. Daarna ging het geleidelijk steeds beter en sneller, zonder krankzinnige sprongen voorwaarts.

Het bezit van een wereldrecord, ze nam het over van Marleen Veldhuis, is kostbaar. Het vraagt er ook om met enige regelmaat opgepoetst ofwel aangescherpt te worden. Kromowidjojo denkt nu de vorm te hebben die het verschil kan maken.

Ze wil die vorm koste wat het kost benutten. Vorig jaar nam zij in de herfst vrijaf en kwam pas in januari weer echt in actie. Ze verscheen op het NOC*NSF Sportgala om toen de voorspelbare prijs voor de Sportvrouw van 2012 te incasseren. Het was haar tweede uitverkiezing op rij. Nummer-3 zal ze niet persoonlijk afhalen, als het zo ver mocht komen.

Kromowidjojo laat het feest in de RAI aan zich voorbijgaan. Ze vertrekt dinsdag al naar Glasgow om zich twee volle dagen te kunnen voorbereiden op het slotakkoord van het zwemseizoen. 'Als ik nu ga feesten met mijn medaille en dinsdag nog een keer op het Sportgala verschijn, dan weet ik zeker dat ik woensdag ziek ben.'

In Glasgow zal ze weer haar ongelooflijke starttechniek, onderwaterfase en keerpunt tonen. In Herning kwam ze na de overwinning van vrijdag op de 100 steeds beter in vorm. Op de 50 was ze ongeëvenaard.

Na die finale van zondag werd Kromowidjojo staande gehouden door een Duitse official van de persdienst die haar voorhield dat ze een dag tevoren, in de gemengde estafette 4 x 50 vrij, sneller was geweest dan ooit op die afstand. Een 'wereldrecord textiel' zou die 22,91 van haar zijn geweest. Ze corrigeerde de aardige Duitser direct. Het was 22,70, EK kortebaan 2010 Eindhoven. Dat was, na herstel van een hersenvliesontsteking, immers een toernooi om nooit te vergeten.

undefined

Meer over