nieuws

Geen vervolging voor racistische spreekkoren tegen Excelsior-aanvaller Mendes Moreira

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat supporters van FC Den Bosch niet vervolgen wegens het roepen van racistische scheldwoorden tegen Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira. Volgens het OM is onduidelijk wie wat geroepen heeft. Daarmee is er niet genoeg bewijs voor een strafzaak.

Ahmad Mendes Moreira schudt premier Rutte de hand na afloop van een overleg tussen KNVB en politiek, 2019. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Ahmad Mendes Moreira schudt premier Rutte de hand na afloop van een overleg tussen KNVB en politiek, 2019.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - Excelsior op 17 november 2019 werden vanaf de tribune racistische spreekkoren gezongen, gericht tegen Mendes Moreira. De wedstrijd werd korte tijd gestaakt, de 25-jarige aanvaller ging in tranen van het veld af. Beelden van het incident gingen de wereld over.

Het OM zette zelfs liplezers in om beelden te bekijken. Volgens het OM staat vast dat er ‘weerzinwekkende dingen’ zijn geroepen, maar kan niet worden vastgesteld wie precies waarvoor verantwoordelijk is. Het OM vindt dat ‘treurig’. ‘Maar alleen vermoedens zijn niet genoeg.’ Het onderzoek is nu gesloten. Mendes Moreira is daar maandag over ingelicht.

Als straf moest FC Den Bosch bij twee thuiswedstrijden een deel van de tribunes leeg houden. Naar aanleiding van de gebeurtenissen lanceerde de KNVB begin vorig jaar samen met de overheid het aanvalsplan ‘Ons voetbal is van iedereen’. Het aanvalsplan bevat onder meer de introductie van een app om gevallen van racisme en discriminatie te melden en de inzet van slimme technologie om discriminerende uitingen beter te kunnen registreren. Volgens de KNVB is dat nodig om te voorkomen dat zoals nu geen hard bewijs kan worden geleverd.

Meer over