Geen vervolging van verhoorders Kees B.

Justitie in Rotterdam zal de politiemensen die Kees B. als verdachte van de Schiedammer Parkmoord ondervroegen, niet vervolgen. Hoofdofficier van Justitie Van Brummen liet dat dinsdag weten aan de advocaten van de ten onrechte veroordeelde man....

De advocaten van B. deden in januari 2005 aangifte tegen de verhorende agenten. De rechercheurs zouden B. ertoe hebben gedwongen een valse bekentenis af te leggen over de gebeurtenissen in het Schiedamse park in juni 2000. Ook hun verhoormethodes zouden niet toelaatbaar zijn.

Volgens Van Brummen is uit het onderzoek van de commissie-Posthumus gebleken dat van ‘ontoelaatbare druk geen sprake is geweest tijdens de verhoren’. Die commissie onderzocht de handelingen van justitie en politie in het onderzoek naar de moord op de 10-jarige Nienke en de zware mishandeling van haar vriendje Maikel.

B. legde na zijn aanhouding drie keer een bekennende verklaring af en werd veroordeeld voor de gruwelijke misdaad. Eind 2004 kwam hij na vier jaar gevangenisstraf op vrije voeten, omdat de 26-jarige Wik H. de feiten bekende. Hij is inmiddels veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. B. kreeg 600.835 euro schadevergoeding van de staat.

Meer over