Geen vervolging in 'fuck de koning'-zaak

Het Openbaar Ministerie zal de activist die 'Fuck de koning' riep tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet definitief niet vervolgen. Het OM maakte vanmiddag bekend dat de strafzaak tegen Abulkasim Al-Jaberi (26) wordt geseponeerd. Justitie gaat ervan uit dat de verdachte zijn uitspraken heeft gedaan 'binnen de context van het publiek debat'. Daarom zijn de uitlatingen niet strafbaar.

Abulkasim Al-Jaberi spreek tijdens een demonstratie op het Museumplein. Beeld anp
Abulkasim Al-Jaberi spreek tijdens een demonstratie op het Museumplein.Beeld anp

Al-Jaberi werd op 16 november vorig jaar aangehouden bij de demonstratie, die tegelijkertijd werd gehouden met de intocht van Sinterklaas. Volgens het OM leek het er op dat moment op dat de zaak een 'op zich staande belediging van het Koningshuis' was. Die vormde 'een reële basis voor aanhouding'.

Weliswaar, stelt het OM, sprak de man over 'Zwarte Piet' in relatie tot het thema 'slavernij', maar ter plekke is - in de hectiek van de optocht en de demonstratie - op geen enkele manier duidelijk geworden dat zijn opmerkingen over het Koningshuis een inhoudelijke link hadden met de context van de demonstratie.

Vijfhonderd euro boete
Al-Jaberi kreeg op basis van de dagvaarding een boete van 500 euro wegens majesteitsschennis. Dat leidde tot een storm van verontwaardiging. Daarop kondigde het Openbaar Ministerie aan dat het de zaak opnieuw zou onderzoeken. Daaruit bleek dat de activist met zijn uitroep een verband legde tussen het slavernijverleden van Nederland, het koningshuis en racisme. Daaruit heeft het OM geconcludeerd dat het niet gaat om belediging, maar om een opmerking in het kader van het publieke debat.

Het OM erkent dat het een fout heeft gemaakt bij de aanpak van de zaak: 'Achteraf gezien had dit extra onderzoek eerder verricht moeten zijn, voorafgaand aan het opleggen van de strafbeschikking', schrijft het in een verklaring.

Ook geen vervolging Zwarte Piet-demonstranten
Eerder vandaag werd bekend dat ook de Zwarte Piet-demonstranten die afgelopen november werden opgepakt tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda niet strafrechtelijk zullen worden vervolgd.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over