Geen toestemming voor protest tegen Palestijnse manifestatie in Rotterdam

De Stichting Christenen voor Israël krijgt geen toestemming van de gemeente Rotterdam om zaterdag een 'stille tocht' te houden, uit protest tegen een Palestijnse manifestatie in de stad.

Theo Koelé
De Belgische publicist Dyab Abou Jahjah is een van de sprekers op het Palestijnse congres waartegen de Stichting Christenen voor Israël wil protesteren. Beeld anp
De Belgische publicist Dyab Abou Jahjah is een van de sprekers op het Palestijnse congres waartegen de Stichting Christenen voor Israël wil protesteren.Beeld anp

Volgens een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb ontbreekt het de lokale politie aan capaciteit om deelnemers aan de geplande tocht te beveiligen. Rotterdam heeft de initiatiefnemers wel alternatieven aangeboden, zoals een plek om te demonstreren nabij de Doelen.

In het congresgebouw komen zaterdag zo'n 3.000 Palestijnen en sympathisanten van de Palestijnse zaak bijeen. Een van de sprekers is de omstreden Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah.

Roger van Oort, directeur van Christenen voor Israël, vindt het argument dat de politie over onvoldoende mankracht zou beschikken, niet steekhoudend. 'Er zouden niet meer dan 150 mensen meelopen.' Het was de bedoeling dat de tocht zou eindigen met het aanbieden van een petitie op het stadhuis.

'Wereld op z'n kop'

Volgens Van Oort was toestemming gevraagd voor een stille tocht 'om de Joodse gemeenschap erbij te betrekken'. Van Oort: 'Op sabbat mogen gelovige Joden niet demonstreren, wel wandelen.'

'Het is de wereld op z'n kop', zegt Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie). In vragen aan minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie had hij erop gewezen dat de Palestijnse organisatie PRC, die de bijeenkomst organiseert, banden heeft met de Hamas-beweging.

De banden tussen PRC en Hamas zijn blootgelegd door Duitse inlichtingendiensten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn is PRC in 1996 door Hamas opgericht. Die beweging wordt door de EU beschouwd als terroristische organisatie.

Voordewind: 'Het is te gek voor woorden dat mensen onvrijheid komen prediken, terwijl een vreedzame groepering als Christenen voor Israël geen toestemming krijgt voor een stil protest.'

Gebrek aan mankracht bij de politie mag volgens het Kamerlid geen reden zijn om toestemming te weigeren. PVV-leider Geert Wilders twitterde vrijdag dat 'desnoods' het leger ter beveiliging moet worden ingezet.

Burgemeester Aboutaleb heeft al geruime tijd geleden toestemming gegeven voor de conferentie van het PRC (Palestinian Return Centre), ondanks bezwaren van Leefbaar Rotterdam. De partij sprak over een bijeenkomst met een antisemitisch karakter.

Vrijheid van meningsuiting

De burgemeester beriep zich op de vrijheid van meningsuiting en zei geen censuur te willen toepassen. Minister Blok verwees ook naar het recht op vrijheid van vereniging en het recht op vrijheid van vergadering en betoging, die in de Grondwet verankerd zijn.

Blok sloot contacten tussen de organisatoren en Hamas niet uit, maar: 'Dit betekent niet dat de conferentie in Rotterdam door Hamas georganiseerd wordt.'

De in Londen gevestigde organisatie maakt zich sterk voor de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar het gebied waaruit ze vluchtten of verdreven werden tijdens de strijd om de onafhankelijkheid van Israël (1948). Jaarlijks belegt de organisatie een grote conferentie in een Europese stad.

Onder de sprekers is dit jaar PRC-directeur Majef al-Zeer, die in 2008 tijdens een bijeenkomst in Damascus het podium deelde met Hamasleider Khaled Mashal. Israëlische inlichtingendiensten bestempelen PRC als 'de Europese tak van Hamas.'

Meer over