Geen strafpunten voor jonge verkeersovertreder

SOESTERBERG (ANP) - Het strafpuntenstelsel voor beginnende automobilisten werkt niet goed. Door administratief falen worden de strafpunten vaak niet toegekend aan automobilisten die een ernstige verkeersovertreding begaan. Dat heeft het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Nederlands Dagblad.

Een woordvoerder van het BVOM noemde de situatie ,,zorgelijk''. Het ondermijnt volgens hem ,,het afschrikkende effect van het puntenrijbewijs en komt de verkeersveiligheid niet ten goede''.

Een automobilist die in het bezit is van het puntenrijbewijs, dat werd ingevoerd in 2002, hoort zijn rijbewijs kwijt te raken, als hij drie strafpunten heeft gekregen. De politie blijkt echter na een overtreding het strafpunt soms niet te registreren. Ook komt het voor dat het verdwijnt in de administratieve processen van het Openbaar Ministerie en het Centraal Justitieel Incasso Bureau. De sanctie blijft dan uit.

Registratie

De problemen kwamen aan het licht toen het BVOM de aantallen processen-verbaal tegen beginnende automobilisten vergeleek met het aantal strafpunten dat is toegekend. ,,Daartussen blijkt een groot gat te zitten'', zei de woordvoerder. Een exact getal kon hij echter niet noemen.

Volgens de woordvoerder roept het BVOM de betrokken partijen regelmatig op beter op de registratie van de strafpunten te letten. Maar tot dusver heeft dat niet tot verbetering geleid.

Meer over