NieuwsWetenschap

Geen schending wetenschappelijke integriteit door Ad van Liempt

Journalist en tv-programmamaker Ad van Liempt heeft zich met zijn proefschrift Gemmeker: Commandant van kamp Westerbork niet schuldig gemaakt aan schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat concludeert de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI).

Journalist, auteur en tv-programmamaker Adolf (Ad) van Liempt.  Beeld  An-Sofie Kesteleyn
Journalist, auteur en tv-programmamaker Adolf (Ad) van Liempt.Beeld An-Sofie Kesteleyn

De integriteitscommissie van de Rijksuniversiteit Groningen voerde het onderzoek uit naar aanleiding van een klacht door onderzoeksjournalist Bart Droog. Hij verweet de promovendus dat hij zaken zou hebben vervalst en plagiaat zou hebben gepleegd. Volgens de CWI heeft Van Liempt ‘de basisprincipes eerlijkheid en zorgvuldigheid van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening niet geschonden’.

Tevens is er geen schending van de punten ‘fingeren, falsificeren en plagiëren’ geconstateerd. Het college van bestuur van de universiteit heeft het advies van de CWI overgenomen en de klacht van Droog ongegrond verklaard.

De CWI heeft wel enkele ‘onzorgvuldigheden’ in het proefschrift bespeurd. Zo had Van Liempt nauwkeuriger kunnen handelen op het punt van de bronvermelding. Ook het moment van het te koop aanbieden van het boek voorafgaand aan de promotiedatum, was ‘niet correct’. Maar niet elke onzorgvuldigheid betekent een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit, aldus de CWI.

De kritiek op Ad van Liempt
Een uiteenlopend gezelschap neemt Ad van Liempt, auteur van talrijke boeken over de oorlog, onder vuur. De kritiek aan de hand van vier publicaties.

Meer over