Geen prostituée meer te bekennen in Spijkerkwartier

Het Spijkerkwartier in Arnhem, de bekendste hoerenbuurt van Nederland na de Amsterdamse Wallen, is door alle prostituées verlaten....

Gemeente en politie namen woensdagochtend een kijkje om te zien of echt alle vrouwen weg zijn. ‘We waren snel klaar. Nergens zat nog een vrouw achter het raam’, zegt een gemeentelijke zegsman.

Arnhem heeft meer dan tien jaar gestreden om de prostitutie uit de woonwijk te verdrijven. De bedrijfstak veroorzaakte te veel overlast, aldus het toenmalige stadsbestuur. In november won de gemeente tenslotte definitief van de seksexploitanten. Burgemeester Krikke kondigde toen direct aan dat de activiteiten op 4 januari beëindigd moesten zijn. Dinsdagavond deden de laatste prostituees daarom de rode lampen achter hun ramen uit.

Arnhem is al sinds eind jaren negentig bezig panden op te kopen die vrijkwamen in de Spijkerbuurt. De huizen krijgen na renovatie weer een woonbestemming. Omdat het Spijkerkwartier grotendeels vooroorlogs is, verwachten plaatselijke makelaars dat een aantal panden forse prijzen op zal brengen. De makelaars lopen dan ook al enkele dagen taxerend door de wijk.

Raamexploitant R. Kousbroek bezit twintig woningen. Hij wil zijn panden absoluut niet aan de gemeente verkopen, zei hij woensdag, omdat die hem de afgelopen tien jaar te vaak heeft gekwetst. De exploitant denkt nu aan verhuur van zijn woonruimtes, omdat de gemeente eerste recht van koop heeft, zodra een pand in het Spijkerkwartier op de markt komt.

Meer over