Geen premieverlaging bij no-claim in zorg

Het kabinet wil de ziekenfondspremie volgend jaar met 5,25 euro per maand verhogen. Verzekerden bij het ziekenfonds komen bij de no-claimregeling die het kabinet volgend jaar wil invoeren, niet in aanmerking voor een premieverlaging....

Dat blijkt uit het wetsvoorstel dat het kabinet maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De no-claimregeling komt in plaats van het eigen risico dat het kabinet aanvankelijk wilde invoeren. Bij dat eigen risico zouden verzekerden de eerste 250 euro die ze uitgeven aan zorg van arts of medicijnen zelf betalen. Nu betalen zij eerst een hogere premie van in totaal 63 euro per jaar en krijgen ze eventueel geld terug als ze minder dan 250 euro hebben uitgegeven.

Zorg voor kinderen onder de 18 jaar, kraam- en verloskundige zorg zijn uitgezonderd voor deze regeling. Kosten gemaakt bij de huisarts tellen voor 25 procent mee. Voor alle overige ziekenfondszorg geldt dat de kosten hiervan voor de volle 100 procent ten laste komen van de no-claimteruggaaf. De verwachting is dat elk jaar de helft van de verzekerden een hele of gedeeltelijke no-claimteruggaaf ontvangt.

De regeling levert een bezuiniging op van bijna 1,7 miljard euro.

Meer over