Geen plaats voor romantiek

Toch opmerkelijk. Waar Amerikanen in hun misdaadfilms altijd wel op zijn minst een beetje romantiek weten te stoppen, laten Europeanen dat vaak achterwege. De Duitser Detlev Buck liet zelf optekenen dat hij een Duitse Goodfellas wilde maken, het maffiameesterwerk van Martin Scorsese, de New Yorker met Siciliaanse voorouders die zelfs in zijn gruwelijkste misdaadfilm een romantisch zweem niet verhult.

Bart Koetsenruijter

Buck laat in zijn tekening van een misdadige carrière zien zijn voorbeelden te kennen. De 15-jarige Michael (David Kross, de acteur die in The Reader met Kate Winslet in bed en bad mocht) komt met zijn moeder terecht in Neuköln, een beruchte achterbuurt in Berlijn. Hard geconfronteerd met de lokale en culturele levenswetten, past hij zich razendsnel aan. Hij weigert onopvallend te laveren en kiest de aanval. Eenmaal onder de vleugels van een onderwereldbaas denkt hij behalve bescherming ook de erkenning en warmte te hebben gevonden die hij thuis mist. Maar onbaatzuchtige liefde is niet echt iets voor de drugswereld. Dat beseft Michael te laat. En met hem constateert de kijker dat zelfs maar de voorzichtigste aanzet tot romantiek in deze bittere misdaadfilm ver weg is gebleven.


Knallhart (Detlev Buck, 2006)


Canvas, 23.40 uur.


Waterloo

(Sergei Bondarchuk, 1970) Rod Steiger als Napoleon Bonaparte in megalomane Russisch-Italiaanse co-productie. Bondarchuk was daarmee de eerste sovjetregisseur die samenwerkte met het Westen. De reconstructie van de beroemde slag is weergaloos, de rest van het verhaal beduidend minder.


BBC 2, 15.05 uur.


The Bourne Identity

(Doug Liman, 2002) Bond is er ook vanavond, maar spion Bourne is aanmerkelijk minder over datum. Wel zijn geheugen kwijt.


RTL 5, 20.00 uur.


Ratatouille

(Brad Bird en Jan Pinkava, 2007) Het zoveelste ontwapenende succes uit de computers van Pixar, dit keer over een jonge rat die ervan droomt chef-kok te worden in een Parijs' toprestaurant. Zijn vader staat erop dat hij zijn goede neus gebruikt om de ratten te beschermen tegen het gif dat mensen tegen hen inzetten.


SBS 6, 20.00 uur.


CINEMA.NL/TV


Meer over