Geen medaille voor estafettezwemsters, basketballers VS verpulveren China

Door het tijdsverschil kunnen we niet alle wedstrijden in de krant verslaan. Iedere ochtend vindt u daarom op Volkskrant.nl een overzicht van de belangrijkste sportmomenten uit de nacht.

Kromowidjojo (rechts) en Steenbergen balen na de finale van de 4x100 meter vrij. Beeld anp
Kromowidjojo (rechts) en Steenbergen balen na de finale van de 4x100 meter vrij.Beeld anp

Teleurstelling 4x100 meter vrouwen

Het had de eerste medaille voor Nederland moeten zijn op de Spelen van Rio, maar de estafettevrouwen eindigden op de meest ondankbare plek denkbaar op een groot toernooi: plek vier. Startzwemster Marrit Steenbergen zwom een moeizame eerste honderd meter en daarna was het voor Femke Heemskerk, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo achter de feiten aan zwemmen.

Zuur, dat was het stopwoord van de zwemsters na de race. Ze wisten vooraf al dat een medaille lastig zou worden gezien de oppermachtige Australische vrouwen en de sterke Amerikanen en Canadezen. 'Maar we gingen heel erg voor die medaille. Mijn eigen race had veel sneller gemoeten', aldus een schuldbewuste Steenbergen voor de camera van de NOS. Kromowidjojo baalde vooral van de vierde plek. Femke Heemskerk had het slechtste humeur. Zij greep goud met de estafette in 2008 en zilver in 2012. Of dit nu de nieuwe realiteit is voor de voormalige Golden Girls? 'Ja, kijk maar', zei ze.

Goud was er voor Australië in een nieuw wereldrecord en daarmee kreeg de estafette toch een Nederlands tintje. Nederlander Jacco Verhaeren is namelijk de technisch directeur van de Australische zwembond.

De balende Nederlandse zwemsters na de 4x100 meter vrij. Beeld anp
De balende Nederlandse zwemsters na de 4x100 meter vrij.Beeld anp
De Australische vrouwen vieren hun olympisch goud en wereldrecord. Beeld afp
De Australische vrouwen vieren hun olympisch goud en wereldrecord.Beeld afp

Finale voor Zonderland en Van Gelder

Titelverdediger Epke Zonderland kan zich op gaan maken voor de olympische finale aan de rekstok. De Nederlander zag al de ene na de andere grote concurrent van het rek vallen (Uchimura, Bretschneider, Zhang) en wist vannacht dat hij sowieso zijn gouden medaille in Londen kan verdedigen. Hij kon namelijk niet meer buiten de top acht vallen.

Ook Yuri van Gelder is zeker van de olympische finale ringen. Dat is een opsteker voor de turner die als voormalig wereldkampioen nu pas aan zijn eerste Spelen deelneemt. Bart Deurloo miste de finale van de rekstok nipt; hij is eerste reserve. Maar Deurloo staat wel in de meerkampfinale.

Wij hopen op een herhaling van vier jaar geleden. Weet u nog? Vast wel. Kijk (en luister) nog maar een keer mee.

Team USA - China

China - Verenigde Staten, weinig affiches dragen zo veel geschiedenis in zich. Vannacht speelden ze basketbal tegen elkaar, met het ontbreken van honkbal en football de enige echte Amerikaanse sport op de Olympische Spelen. Dat was ook wel te merken. Deklasseren is het juiste woord. De machtige Amerikanen, met aanvalsleider Kevin Durant in een hoofdrol, deklasseerden hun Chinese tegenstanders. Eindstand: 119 - 62.

Het is niet het 'Dream Team' dat het had kunnen zijn. De allergrootsten van het afgelopen seizoen, Stephen Curry en LeBron James, ontbreken op het olympische toernooi. Toch lijkt er geen land te zijn dat de Amerikanen van hun gouden medaille af kan houden. We zijn benieuwd.

Liveblog

Lees voor een chronologisch overzicht van dag 1 in Rio het liveblog terug.

Meer over