Geen Máxima met kip in Meppel

Meppel was er helemaal klaar voor. Waar de koningin en haar gevolg langs zouden komen, was de weg op sommige plekken opnieuw bestraat....

In Herberg 't Plein, iets verderop aan de Prinsenstraat, wordt maandagavond over niets anders gepraat. De koningin komt niet. En vooral: Máxima komt niet. 'Hoogeveen en Meppel zouden de primeur hebben', zegt eigenaar Jaap de Boer. 'Het was echt niet te geloven, Máxima was hier hét buurtgesprek.'

Met Máxima als trekpleister waren de geschatte bezoekersaantallen voor Koninginnedag in Meppel zelfs opgelopen. Eerst verwachtte het organiserend feestcomité, waarin ook De Boer zat, zo'n 50 duizend mensen. Na de verloving van Willem-Alexander en Máxima werden het er 70- à 80 duizend.

Het ministerie van Landbouw achtte een dergelijke verplaatsing van mensen een te groot risico voor de verspreiding van mond- en klauwzeer. Maandagmiddag liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat Koninginnedag in Hoogeveen en Meppel niet doorgaat. Afgelopen vrijdag liet minister-president Kok al doorschemeren dat de viering van Koninginnedag onzeker was.

De koningin en Máxima komen nu een jaar later naar Meppel en Hoogeveen. De Boer had al zo'n gevoel. Bewust had hij gewacht met het versieren van zijn café. Maar omdat in Den Haag nog steeds niets definitief was beslist over 30 april, kreeg hij gisterochtend weer hoop.

Hij bestelde bloemen bij Perry Petersen om er dinsdag de voorgevel mee te gaan behangen.

Op het biljart spreidt hij een plattegrond van Meppel uit waarop 23 rondjes de evenementen aangeven die het koninklijk gezelschap zou aanschouwen. Er waren optredens gepland van de muziekschool, van het plaatselijke ballet, van de gehandicapten, van poppenspelers, van de Möppeler Daansers en van nog veel meer.

'Het is dood- en doodzonde', zegt de eigenaar van stoffenzaak Tapilux, die achter de fruitautomaat staat. Hij verkocht 1300 meter oranje stof: 'Wie heeft daar nog iets aan?'

De Boer: 'Ach, we zijn een beetje een nuchter volk. We zitten niet zo gauw in zak en as.'

'Het heeft wel een kapitaal gekost', zegt Meppelaar Berend Spin die op het Kerkplein staat. Zes ton, las hij in de Meppeler Courant, een bedrag dat De Boer kan bevestigen. Jammer van het geld, vindt Spin. 'Maar het is nog veel erger dat er dieren worden afgemaakt.'

In snackbar Döner King aan de Hoofdstraat bedient de familie Kilic in oranje schorten de cliëntèle. Onmiddellijk nadat zoon Murat op Teletekst las dat het feest in Meppel niet doorgaat, sloeg hij de nieuwe outfit in, met nogveel meer oranje toeters enbellen.

'Waarom doe je dat toch?', vroegen mensen hem. Moeder Emine Kilic: 'Het is toch onze koningin.'

Wel jammer dat zij niet kan proeven van het broodje Máxima - met kip, kalf, geraspte wortel en oranje cocktailsaus - dat Döner King op het menu zou hebben gezet.

Meer over