Geen kerstboom, het beste in memoriam en onze goede voornemens

De week van hoofdredacteur Philippe Remarqu.

Philippe Remarque
Foto uit de Fotospecial over migratie: een Brabants gezin in Canada. Beeld mike roelofs
Foto uit de Fotospecial over migratie: een Brabants gezin in Canada.Beeld mike roelofs

Leve de traditie

Wij hadden dit jaar thuis geen kerstboom. Mijn vrouw vindt het luguber, 'zo'n groot lijk in huis'. Het optuigen was vorig jaar al een solofeestje voor vader geworden. Wie deden we er nog een plezier mee? Uiteindelijk hing mijn dochter lichtjes en ballen in een bestaande kamerplant. Ironie! Maar in andere huizen die ik de afgelopen dagen bezocht, waar ze zich wel aan de traditie hielden, keek ik met steelse blik naar de royale kerstboom. Toch wel troostrijk.

Met de krant is het niet veel anders. Ja, ik ben in zekere zin opgelucht dat we vandaag weer een reguliere zaterdagkrant hebben, zoals je begin januari altijd even blij bent dat de feestelijkheden achter je liggen en het gewone leven zijn loop herneemt. Kerstballen terug naar zolder! Ik heb diep in mijn hart ook een hekel aan die december-cascade van jaaroverzichten, toch een beetje of je gedwongen wordt het copieuze meergangenmenu van de nieuwscyclus nog een keer te eten.

Maar aan tradities moet je ook weer niet teveel willen tornen. De kerstboom onder de kranten, de zaterdageditie voor kerstmis (dit jaar op donderdag de 24ste) hadden we dan ook naar behoren opgetuigd. Een fijne reeks terugblikkende interviews in het Magazine, bijzondere verhalen in Vonk en de traditionele 'dingen die we het afgelopen jaar hebben geleerd' in Sir Edmund. Het jaaroverzicht was in handen van beeldjagers Frank Schallmaier en Hans Aarsman (+) en bestond uit mensen achter microfoons. Apart. Ik kan hier aan degenen die het hebben gemist ook nog het moderne kerstverhaal van Olaf Tempelman (+) aanraden in de nieuwskrant van die dag. Hij beschreef hoe welwillend de basisschoolklas van zijn dochtertje in Vught de vluchtelingenkinderen integreert, en ontroerde menig lezer. Deze week hielden we ons ook aan onze eigen invented traditions op oudejaarsdag : het jaarlijkse fotokatern, de talenten van 2016 in V en de Volkskrant-nieuwjaarsvoorspellingen (+). Je kunt een hekel aan feestdagen hebben (mijn vrouw), een gelegenheid om iets feestelijks te maken van de krant is mooi meegenomen.

Beter scrollen

Overigens bleek internet de beste plek voor de echte traditionals: je kon bij ons deze week grasduinen door een fijn overzicht van nieuwsfoto's dat onze fotoredactie had samengesteld. Inclusief die van Merkel en Obama, zij in zanghouding, in het decor van de Beierse Sound of Music-Alpen. De fotokop van een Britse krant destijds: 'The hills are alive with the sound of Merkel'.

Helemaal nieuw voor ons was het overzicht dat internetredacteur Stan Putman maakte van de doden van 2015, waar je op telefoon of computer op eigen tempo doorheen kunt scrollen. Hier begint drs P. te zingen op een veerpont, daar waadt Anita Ekberg nog één keer door de Trevi-fontein. René Gude filosofeert weer over de dood en Armand zingt Ben ik te min. Voor wie meer wil, staan onze necrologieën en interviews erbij. Dinsdag overwogen we de doden ook nog op papier te rangschikken. Maar dat zou te kaal afsteken bij de onlineversie, vonden we. Dus kijkt u beslist even op verhalen.volkskrant.nl/inmemoriam

null Beeld AP
Beeld AP

gelukkig nieuwjaar

Terwijl Nederland met een kater voor het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen hing, was een deel van onze redactie gisteren in touw om deze eerste krant van het nieuwe jaar te maken. Er was gelukkig een goed buffet, met nog wat extra oliebollen. Bij dezen wens ik u, lezer, een goed 2016 toe. Wij zullen ons best doen elke dag een interessante en aantrekkelijke krant te maken. 2015 was een goed jaar voor de Volkskrant, met een stijging van de oplage, zelfs op papier. Online zijn we met onze artikelen veel beter doorgedrongen in de timelines van sociale mediagebruikers en worden we steeds meer mobiel gelezen. Journalistiek gezien mogen we hier en daar trots zijn: Volkskrantauteurs werden een recordaantal van zes keer genomineerd voor de Tegel, de hoogste prijs voor tv-, radio- en geschreven journalistiek (jaarlijks worden er zes uitgereikt onder 18 genomineerden) en wonnen er drie. Dat kunststukje zullen we in 2016 niet herhalen, lijkt me. Maar wat ik wel kan beloven: dat onze 190 redacteuren en rond de 400 freelancers weer een jaar lang kritische, diepgravende en onderhoudende verhalen gaan vertellen. We willen de Volkskrant inhoudelijk sterker maken, onze artikelen aantrekkelijker presenteren en online beter verspreiden. Daar valt gelukkig nog veel aan te doen. Niet dat ik het nu zo'n puinhoop vind. Maar ik zie wel wat in het bon mot waarmee een succesvolle hoofdredacteur uit Vlaanderen het nooit aflatende streven op een redactie omschreef: 'Ik heb nog nooit een goede krant gemaakt'.

Filosoof René Gude. Overleden op 13 maart 2015. Beeld
Filosoof René Gude. Overleden op 13 maart 2015.Beeld
Meer over