Geen hockeyer ziet op tegen overwerk

Acht dagen na de rehabilitatie in Madrid, waar het Nederlands team de kater van het Europees kampioenschap wegspoelde met winst in het olympisch kwalificatietoernooi en overtuigende plaatsing voor de Spelen van Athene, mochten de hockeyers alweer aantreden voor het vervolg van de nationale clubcompetitie....

In het voetbal zou een dergelijk korte periode van recuperatie ondenkbaarzijn. Zeker na een toernooi zoals in de Spaanse hoofdstad, waarin liefst zeven wedstrijden in twaalf dagen werden afgewerkt. Natuurlijk, voetbal is een contactsport en daardoor blessure-gevoeliger, maar het tempo in een hockeywedstrijd ligt gemiddeld hoger en wordt almaar krachtenslopender.

Hockeyers gaan bovendien steeds meer wedstrijden per jaar spelen. De internationals die in augustus naar Athene vertrekken, hebben dan in de twaalf daaraan voorafgaande maanden al zo'n zestig duels in de benen. Wie alles speelt interlands, competitie, play-offs komt zelfs aan de zeventig.

Toch wilde niemand in Eindhoven klagen. Een weekje langer rust was welkom geweest, maar 'het is zoals het is' vatte Roger van Gent de situatie bondig samen. De coach van Oranje Zwart maakte van de nood een deugd en liet zijn internationals Piet-Hein Geeris, Rob Reckers en Xavier Reckinger (Belgiop de bank beginnen.

'We hebben goed overwinterd met de rest van de selectie', aldus Van Gent, 'en dan ga ik jongens die in de zaal en in de oefenduels sterk hebben gepresteerd niet ineens aan de kant zetten.' Oranje Zwart prolongeerde de nationale indoortitel en veroverde, eveneens in de zaal, het Europese Bkampioenschap en daarmee promotie naar de A-categorie.

'Wanneer je met het Nederlands team bent weggeweest, moet je normaal weer aan het clubhockey wennen, want dat is dan toch een niveautje lager. Daar viel nu echter niets van te merken', meende Reckers. 'Daarom vonden wij het geen van drieeen probleem dat we buiten de basis werden gehouden. Wat mij betreft was ik de hele wedstrijd op de bank gebleven. Een weekje extra rust zou ik niet erg hebben gevonden.'

Zover kwam het niet, want in de eerste helft werd de thuisclub overspeeld door Klein Zwitserland, dat vlot op 0-1 kwam door topscorer Dreesmann en na een tegentreffer van Balkenstein via twee rake strafcorners van Taeke Taekema naar 1-3 uitliep. KZcoach Roelant Oltmans spaarde zijn internationals, Taekema, Geert-Jan Derikx en Egbert Ho, niet. 'Dat doe ik doordeweeks wel, maar natuurlijk niet op zondag.'

Achtereenvolgens gingen Reckinger, Reckers en Geeris na een half uur uit het pak. De laatste twee brachten bij hun eerste actie Paul Maas in stelling, die voor aansluiting zorgde. Maar een minuut later was het al 2-4. Opnieuw was het voorbereidende werk van de uitstekend spelende Docherty, die Dreesmann aan diens negentiende seizoenstreffer hielp.

Na rust was Oranje Zwart, dat de laatste vijf jaar drie keer in de finale van de play-offs verloor en dat snakt naar een eerste nationale veldtitel, oppermachtig. Maar na een snel doelpunt van Reckinger uit een strafcorner, duurde het tot de slotminuut eer Maas eindelijk gelijk kon maken (4-4).

'Ik heb geen moment gedacht dat we gingen verliezen', zei Van Gent na afloop. 'Maar pas in de tweede helft gingen we vanuit onze eigen kracht hockeyen. Het was daarom een leerzame wedstrijd voor de gehele ploeg.'

Zowel koploper Oranje Zwart als Klein Zwitserland, dat verliespunt minder heeft, is acht ronden voor het einde van de competitie al nagenoeg zeker van de play-offs. Beide clubs ambin echter de eerste plaats die Europees hockey garandeert en in mei het thuisvoordeel geeft bij de nationale finaleronden.

Meer over