Geen grote winnaar op rockende European Music Awards

In de OlympiaHalle in München heeft donderdagavond de veertiende editie van de European Music Awards plaatsgevonden. Voor het eerst in de geschiedenis van de EMA's mochten de MTV-kijkers alle prijzen, op de Artists' Choice Award na, bepalen door online te stemmen. Er viel geen grote winnaar aan te wijzen...

De prestigieuze prijs voor beste soloartiest ging naar Avril Lavigne, waarmee ze onder andere Christina Aguilera, Nelly Furtado en Justin Timberlake achter zich liet. Met twee prijzen, ook die voor meest verslavende nummer, kon zij de winnaar van de avond genoemd worden. Ook de Engelse band Muse won twee awards. Naast de Headliner-award wonnen zij de regionale prijs voor Groot-Brittannië en Ierland. De grote favoriet van de avond, Justin Timberlake, wist niet één van zijn vier nominaties te verzilveren.

Within Temptation sleepte de prijs voor de regio Nederland/België in de wacht. Hun concurrenten hiervoor waren Goose, Opgezwolle, Gabriel Rios, Within Temptation en Tiësto. Anouk won deze prijs vorig jaar.

Gastpresentator Snoop Dogg, die in een enorme bontjas, behangen met het nodige goud, tussen vrouwen in het bubbelbad en in lederhosen verscheen, werd geregeld afgewisseld met Dave Grohl, oprichter van The Foo Fighters, die ook de tijd nam voor een praatje met Boris Becker die in München een thuiswedstrijd speelde. De Duitse tennisser reikte ook de Headliner-award uit, die gewonnen werd door Muse. Fugees-legende Wyclef Jean deelde backstage complimenten uit aan de aanwezige artiesten voor de live webcast.

Zoutzak
Na een explosieve opening mochten The Foo Fighters het publiek opwarmen met de eerste act van de avond. Deze band, die een hoofdrol had gedurende de hele EMA's 2007, werd gevormd nadat Nirvana uiteen viel door het overlijden van Kurt Cobain. Het optreden was iets minder spraakmakend dan dat van Britney Spears in september op de Amerikaanse MTV-awards. Zij mocht de show openen met haar nieuwe single ‘Gimme More’ maar haar optreden werd neergesabeld. De 25-jarige stond er volgens internationale media bij als ‘een zoutzak die niet eens de moeite deed om goed te playbacken’. (zie video hieronder)

De eerste prijs van de avond voor beste album van het jaar, werd gewonnen door de Canadeze Nelly Furtado voor haar album Loose. Furtado, die onder andere haar landgenote Avril Lavigne achter zich liet, hield het niet droog ‘misschien komt dat omdat ik moeder ben’, zei een huilende Furtado. De winnaars van de tweede prijs, Inter Act, van het muziekgala waren de Duitse tieners van Tokio Hotel. Zij werden gefeliciteerd door de in een gouden jurk gehulde Josh Stone.

De 23-jarige Avril Lavigne zette gewapend met een roze microfoon temidden van spectaculaire lichteffecten voor 6000 fans de OlympiaHalle op zijn kop. Direct hierna mocht zij de prijs voor beste nummer in ontvangst nemen voor haar nummer 'Girlfriend'.

Ondergoed
De Artists' Choice-award, de enige prijs die niet door de kijkers werd bepaald, ging naar de zangeres Amy Winehouse. De zangeres met het hoge kapsel die vorige week nog optrad in de Heineken Music Hall (HMH) hield haar dankwoord kort: ‘Thanks’. Minder stil was de artieste met een drugs- en alcoholprobleem tijdens haar optreden later op de avond. Hoewel het niet aan haar enigszins waggelende bewegingen te zien was of ze deze dag wel geschikt ondergoed had aangetrokken. Het gebrek hieraan had haar in de HMH naar eigen zeggen nogal belemmerd in haar bewegingen.

Op een door rock gedomineerde avond, waar prijzen waren weggelegd voor Linkin Park, Muse en Tokio Hotel en grote rollen waren weggelegd voor Good Charlotte en The Foo Fighters, ging de 'Rock Out Award' naar 30 Seconds to Mars, een in 1998 door Hollywoodacteur Jared Leto en zijn broer Shannon opgerichte formatie. .

De prijs voor 'Ultimate Urban' was voor de 19-jarige Rihanna, die zelf niet aanwezig kon zijn, maar eind november naar Nederland komt voor een optreden in een uitverkochte HMH.

Verantwoordelijk
Naast muziek en prijzen was er ook ruimte voor serieuze zaken. Zo werd er stilgestaan bij een toenemend geweld onder jongeren, waarbij in een clip foto’s van door geweld om het leven gekomen Europese jongeren werden getoond. Snoop Dogg had de dag voor de show al aangegeven dat hij ook stil wilde staan bij meer serieuze zaken en een ‘verantwoordelijke vader dreigt te worden’.

De nieuwe categorie 'New Sounds of Europe' werd gewonnen door Bedwetters uit Estland. Fans konden nog tijdens de show smsen en online hun stem uitbrengen op de jonge band die zij het meest veelbelovend vonden en wilden zien optreden aan het einde van de MTV European Music Awards 2007. Als het aan SonyEricsson ligt wordt deze categorie gezien als het alternatieve Songfestival.

Video: Britney Spears op de VMA

Video: Justin Timerlake in Kopenhagen

Video: Snoop Dogg-promo

\N (AP) Beeld
\N (AP)
Mika donderdag 1 november tijdens zijn optreden in Mÿnchen op de MTV European Music Awards. (AP) Beeld
Mika donderdag 1 november tijdens zijn optreden in Mÿnchen op de MTV European Music Awards. (AP)
Meer over