Geen grote opkomst bij stembusgang Egyptenaren

De polarisatie in de slotronde van de Egyptische presidentsverkiezingen heeft niet geleid tot een grote opkomst. De drukte bij de stembureaus was dit weekeinde volgens verslaggevers zeker niet groter dan bij de eerste ronde, drie weken geleden, toen de opkomst (46 procent) al tegenviel.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

CAÏRO - Mogelijk hebben zelfs nog minder kiezers de moeite genomen te gaan stemmen.

Veel mensen hadden geen zin te kiezen tussen twee ongewenste kandidaten: Mohamed Morsi van de Moslimbroeders of oud-premier Ahmed Shafiq, die wordt gezien als de man van het oude regime. Jonge activisten voerden een boycotcampagne.

Ook de Volkskrant zag zondag bij diverse stembureaus in Caïro slechts af en toe mensen naar binnen gaan. Van lange rijen, zoals bij de parlementsverkiezingen in december, was geen sprake. Exitpolls waren er gisteravond niet, net zo min als peilingen van tevoren.

Maar als iets de laatste dagen overheerste in Egypte, dan wel een gevoel van onvermijdelijkheid over een zege van Shafiq. Door zijn onverwachte succes in de eerste ronde en het ontbinden donderdag van het door islamisten gedomineerde parlement, zijn veel Egyptenaren tot de slotsom gekomen dat de legerleiding de zaken helemaal naar haar hand zet.

'Ik vertrouw niets en niemand meer', zegt Rowida Omar, een activiste van de 6 April-beweging. 'Achter de schermen gebeurt van alles, maar niemand weet wát.' Omar ging op Morsi stemmen, als minste van twee kwaden. Tarek Dahroug, een Shafiq-stemmer in de wijk Heliopolis, deelt Omars analyse. 'De generaals hebben het heel slim gespeeld.'

Onduidelijk is welke grondwettelijke bevoegdheden de president krijgt. Een nieuwe grondwet is er nog niet.

undefined

Meer over