Geen grande parade, maar aandacht voor aardbevingen op Koningsdag in Groningen

Koning Willem-Alexander maakt op Koningsdag in Groningen hernieuwd kennis met inwoners van de provincie die zijn getroffen door aardbevingen. De provinciebewoners die hij spreekt, bezocht hij eerder zonder media-aandacht. Op deze manier wil Groningen de bevingschade 'een eerlijke plaats' geven in het verder feestelijke programma van Koningsdag.

Rene Paas, Commissaris van de Koning van Groningen, geeft een toelichting op de route en het programma van Koningsdag 2018. Dit jaar vieren koning Willem-Alexander en koningin Maxima Koningsdag in de stad Groningen. Beeld anp
Rene Paas, Commissaris van de Koning van Groningen, geeft een toelichting op de route en het programma van Koningsdag 2018. Dit jaar vieren koning Willem-Alexander en koningin Maxima Koningsdag in de stad Groningen.Beeld anp

Dat zei burgemeester Peter den Oudsten van Groningen maandag bij de presentatie van de route die de koninklijke familie op 27 april door het centrum van Groningen loopt. Op die dag viert koning Willem-Alexander zijn 51ste verjaardag en is hij, op drie dagen na, vijf jaar koning.

Opmerkelijk is dat Groningen de 'grande parade' wegstreept. Dit nieuwe element van Koningsdag, door Willem-Alexander geïntroduceerd als een verwijzing naar het defilé van zijn grootmoeder Juliana, hoorde voorgaande jaren bij het programma in Dordrecht, Zwolle en Tilburg. Het gaf ook omliggende gemeenten de gelegenheid zich te presenteren.

Volgens René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, is het in een provincie waar 'stad en ommeland dezelfde naam hebben' niet nodig de verbinding met het achterland expliciet te laten zien: 'Alles is hier al met elkaar verbonden.' Het schrappen van de parade stuitte volgens Den Oudsten en Paas niet op verzet van het hof.

Peter den Oudsten en Rene Paas. Beeld anp
Peter den Oudsten en Rene Paas.Beeld anp

'De energiewinning van de toekomst'

Koningsdag begint om 11 uur bij het Prinsenhof en gaat via Martinikerkhof, met een voetbalclinic door Ronald Koeman, naar de Martinikerk, waar het Noord-Nederlands Orkest speelt. Vervolgens is op de Grote Markt, behalve voor 'dat ene woord' - aardbevingen - ook aandacht voor toekomstige energiewinning. Via het stadhuis en het Waagplein loopt het gezelschap naar het Academiegebouw. Onderweg spelen allerlei bandjes, die daarmee verwijzen naar het jaarlijkse Eurosonic Noorderslag.

Bij het Academiegebouw wordt het studentenleven in beeld gebracht. Groningen is volgens Den Oudsten 'een jonge stad', met 60 duizend studenten van mbo tot universiteit en een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Na een presentatie door ondernemers in de Stoeldraaierstraat, onder regie van internetpionier Ben Woldring, eindigt het programma om 13 uur op de Vismarkt met optredens van het Noordpool Orkest en musicus Arnold Veeman. 'Het is ongelooflijk hoeveel Groningen je in 1.200 meter kunt persen', aldus Paas.

Groningen kan 30 duizend toeschouwers in de binnenstad kwijt. Omdat er 80 duizend worden verwacht, zullen delen van de stad worden afgezet. Naast het koninklijke programma zullen bezoekers terecht kunnen op veel 'side events'.

René Paas geeft een toelichting op de route. Beeld anp
René Paas geeft een toelichting op de route.Beeld anp

Helpt het dichtdraaien van de gaskraan?
Als de gaskraan dichtgaat, houden de bevingen dan op? Vijf vragen en antwoorden over boren, bevingen en het verband daartussen.

Na de schok bij Huizinge (vijf jaar terug) stond de Groningse kwestie op de kaart. Waar staan we nu?
16 augustus 2017 was het vijf jaar geleden dat de aardbeving bij Huizinge Groningen opschrikte. De zwaarste klap tot op heden maakte van een lot uit de loterij een veiligheidsprobleem. De balans na vijf jaar naschokken.

Hoe de NAM boog voor een prachtig staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid
Het is ontzettend moeilijk Groningers te mobiliseren in de strijd tegen de NAM. Ze zijn kapot gebeukt. Margriet Oostveen ging langs in Middelstum. (+)

Raad van State vernietigt gasbesluit: vier vragen over de toekomst van de Nederlandse gaswinning.
De Raad van State vernietigde op 15 november 2017 het gasbesluit. Daarmee wilde oud-minister Henk Kamp (Economische Zaken) de komende vijf jaar 21,6 miljard kubieke meter gas uit Groningse bodem laten halen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Meer over