Geen Europees voetbal voor gedreven spelend Feyenoord

Idee, plan en overleg keerden terug in het spel van Feyenoord, maar resultaat bleef uit. Feyenoord voetbalde gedreven en vrij goed tegen Heerenveen, doch verzuimden de Rotterdammers de Friezen in de reguliere speeltijd af te straffen. Daarop volgde uitschakeling in de verlenging (2-2), waardoor Heerenveen na de zege thuis (1-0) de finale van de play-offs mag spelen tegen Vitesse, om een plek in de voorronde van de Europa League.

Willem Vissers
Feyenoord speler Anass Achahbar (r) in duel met SC Heerenveen speler Joost van Aken (l) Beeld anp
Feyenoord speler Anass Achahbar (r) in duel met SC Heerenveen speler Joost van Aken (l)Beeld anp

Europees voetbal gaat dus aan Feyenoord voorbij in 2015-2016, in het eerste volle seizoen van Giovanni van Bronckhorst als trainer. Die tegenvaller zal ook een teleurstelling zijn voor Dirk Kuijt, die terugkeert naar de Kuip. Het seizoen van Feyenoord mag worden beschouwd als mislukt.

De verlenging brak Feyenoord op, het extra half uur waaraan de ploeg met tien man moest beginnen. De net ingevallen Wilkshire, de derde nieuweling in het elftal, raakte geblesseerd, vermoedelijk omdat hij zich verstapte. Het overwicht van Feyenoord, dat aanzienlijk meer treffers had moeten opleveren dan één, was opeens verdwenen. Vlak nadat Manu na een woeste sprint en een schuivertje was gestuit door doelman Nordfeldt, sloeg de lepe spits van Heerenveen Mark Uth twee keer toe, na knullige fouten van Van Beek en Nelom.

Heerenveen heeft dus Uth, een uitstekende spits die vermoedelijk toe is aan een stap hogerop dan Heerenveen. Feyenoord heeft Te Vrede, die op de tribune zat, Kazim-Richards, die eigenlijk geen spits is, en de kleine jongeling Achahbar, die in de combinatie uitstekend voetbalt, maar vermoedelijk ook geen man is voor vele doelpunten.

SC Heerenveen speler Mark Uth (r) scoort de 1-1 en viert dit met SC Heerenveen speler Luciano Slagveer (2e r) Beeld anp
SC Heerenveen speler Mark Uth (r) scoort de 1-1 en viert dit met SC Heerenveen speler Luciano Slagveer (2e r)Beeld anp

Ander gezicht

Nochtans gaf trainer Giovanni van Bronckhorst Feyenoord in korte tijd een behoorlijk ander gezicht aan de ploeg, na het ontslag van Fred Rutten. Rutten werd een week geleden weggestuurd nadat hij na 2 punten uit de laatste 5 duels de zeker lijkende derde plaats had verspeeld. Daardoor werd Feyenoord veroordeeld tot de play-offs om een plaats in de voorronde van de Europa League.

Voorzichtigheid was ingeruild voor flair. In het spel zonder Kazim-Richards en Immers zat beduidend meer voetbal, meer combinatievermogen, meer Rotterdams straatvoetbal. Van Bronckhorst liet spits Kazim-Richards lange tijd op de bank, Immers is geblesseerd. Zo verschafte hij ruimte aan Anass Achahbar, de balvaste spits die eerder dit seizoen opzien baarde met twee fabelachtige treffers tegen PSV.

Basacikoglu, de duurste aankoop van het seizoen, was rechtsbuiten, Boëtius linksbuiten. Samen zorgden ze voor beweging en overleg, gelardeerd met hun technisch vermogen, hoewel ook vele acties mislukten. Toornstra, onder Rutten meestal valse rechtsbuiten, speelde achter de spits op 10. Feyenoord voetbalde geconcentreerd en met passie.

Feyenoord trainer Giovanni van Bronckhorst. Beeld anp
Feyenoord trainer Giovanni van Bronckhorst.Beeld anp

Vrij goed spel

Het is al weken geleden dat Feyenoord met dergelijke gedrevenheid optrad. Daarbij was het voetbal door de bank genomen vrij goed, met aardige combinaties. Heerenveen deed eigenlijk weinig meer dan wachten op een fout van Feyenoord. Eén doelpunt van de Friezen had Feyenoord na de 1-0 van donderdag in Friesland verplicht drie treffers te maken.

De 1-0, kort voor rust, was meer dan verdiend. Achahbar verlengde het schot van Clasie bewust. Pas na rust deed Heerenveen enigszins mee in aanvallend opzicht, hoewel vooral uit de snelle tegenaanval. Feyenoord, dat in defensief opzicht af en toe een gelukje had, kreeg genoeg kansen op de beslissende 2-0, maar onder anderen Toornstra en de invallen Kazim-Richards misten. El Ehmadi zag zijn doelpunt na een kopbal afgekeurd omdat hij duwde.

Na de dubbelslag van Uth maakte Kazim-Richards nog 2-2, maar Feyenoord had nog twee keer moeten scoren om alsnog de finale te halen. Het beste wat Feyenoord met de uitschakeling kan doen, is de voordelen koesteren: een normale voorbereiding op het nieuwe seizoen, na de zevende wedstrijd op rij zonder overwinning in het afgesloten seizoen 2014-2015.

Spelers van Heerenveen vieren het doelpunt van SC Heerenveen speler Mark Uth (m) terwijl Feyenoord keeper Kenneth Vermeer (l) baalt. Beeld anp
Spelers van Heerenveen vieren het doelpunt van SC Heerenveen speler Mark Uth (m) terwijl Feyenoord keeper Kenneth Vermeer (l) baalt.Beeld anp
Meer over