Geen enkelband voor Britse terreurverdachte uit angst voor bom

Een Britse terreurverdachte hoeft geen elektronische enkelband te dragen omdat hij in de waan verkeert dat het een bom is en dat er een verborgen camera in zit. Dat heeft een rechter bepaald op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Patrick van IJzendoorn
Archiefbeeld van een enkelband. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Archiefbeeld van een enkelband.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

In dit verdrag staat onder meer dat het vernederen en onmenselijk behandelen van burgers verboden is. De uitspraak heeft de discussie over het in Groot-Brittannië omstreden mensenrechtenverdrag doen oplaaien.

De naam van de 39-jarige man, een vluchteling uit Somalië, is niet bekendgemaakt. Het gaat om een imam die werkzaam is voor al-Shabaab. Hij probeert al jaren jongeren en geld te werven voor deze terreurgroep die verantwoordelijk is geweest voor bloedige aanslagen in Afrika. Er is echter niet genoeg bewijs om hem voor de rechter te slepen. Als tussenoplossing draagt hij daarom een enkelband zodat de veiligheidsdiensten zijn activiteiten in de gaten kunnen houden.

Dat was tegen de wens van de man. Volgens zijn advocaat is hij als de dood dat de enkelband bedoeld is om hem op te blazen. Rechter Andrew Collins ging daarin mee. Hoewel hij al-Shabaab steunt is, zo beweerde de rechter, geen reden om hem zo nauwgezet te surveilleren. Zo moet hij weer de beschikking krijgen over zijn mobiele telefoon en laptop, zodat hij kan studeren en contact houden met zijn vrienden.

Eigen wetgeving

Tegenover The Daily Telegraph heeft de Conservatieve politicus Andrew Bridgen de visie van de rechter bestempeld als 'bizar'. Binnen zijn partij zijn de meeste kamerleden ervoor om de Britse mensenrechtenwetgeving, die gebaseerd is op het EVRM, te vervangen door een eigen Bill of Rights. Volgens de critici nemen de rechters met name het recht op een familieleven te letterlijk en is het vrijwel onmogelijk om terroristen of criminele vreemdelingen het land uit te zetten.

Premier David Cameron heeft beloofd om die Bill of Rights in te voeren, maar heeft dat inmiddels op de lange baan geschoven. De oppositie is tegen en ook binnen de Conservatieve Partij zijn enkele kamerleden van mening dat de Britten een voorbeeldfunctie vervullen en het verdrag daarom moeten respecteren. Ze wijzen erop dat andere landen, zoals Frankrijk, er wel in slagen om ongewenste vreemdelingen het land uit te zetten, mensenrechten of niet.

Meer over