nieuws

Geen duidelijke winnaar bij verkiezingen in Israël, verdeeldheid zal formatie moeilijk maken

De Israëlische verkiezingen hebben, althans volgens de exitpolls, geen duidelijke winnaar opgeleverd. Toch zei premier Benjamin Netanyahu dat zijn rechtse blok een ‘geweldige overwinning’ had behaald. Het is al de vierde keer binnen twee jaar dat de Israëli’s naar de stembus gingen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Beeld AP
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld AP

Netanyahu, die al twaalf jaar aan de macht is, hoopte deze keer een duidelijk mandaat te krijgen van de kiezers. Maar de bevolking bleek ook dit keer diep verdeeld. Het ziet ernaar uit dat het weer een moeizaam karwei zal worden om een stabiele regering te vormen.

Nadat zo’n 87 procent van de stemmen was geteld, stonden de Netanyahu-gezinde partijen op 59 van de 120 zetels in het parlement. Maar dit is inclusief de Yamina-partij, die nog niet duidelijk heeft gezegd een Netanyahu-regering mogelijk te willen maken. Netanyahu hoopte dit keer te profiteren van het recordtempo waarmee de Israëlische bevolking wordt ingeënt tegen covid-19. Maar bijna de helft van de Israëli’s heeft genoeg van hem, zeker nu er een aanklacht tegen hem ligt wegens machtsmisbruik en corruptie.

De linkse partijen die een blok tegen Netanyahu hebben gevormd, zouden volgens de eerste voorspellingen ook niet genoeg zetels hebben gehaald om een meerderheid te krijgen. Verrassend waren de goede resultaten van de islamitische Ra’am-partij, die op vijf zetels staat.

Stembusgang in Nazareth. De bevolking van Israël is diep verdeeld, blijkt ook deze verkiezingen. Beeld AFP
Stembusgang in Nazareth. De bevolking van Israël is diep verdeeld, blijkt ook deze verkiezingen.Beeld AFP

Aanvankelijk claimde Netanyahu een ‘enorme overwinning’ te hebben behaald. Maar later zwakte hij dat af. Hij deed een beroep op andere partijen om een stabiele regering te vormen onder zijn leiding. ‘We mogen in geen geval de staat Israël naar nieuwe verkiezingen slepen, de vijfde’, aldus Netanyahu.

Sleutel in handen

Yamina-leider Naftali Bennett, Netanyahu’s vroegere minister van Defensie, krijgt waarschijnlijk de sleutel in handen bij de komende kabinetsformatie. Om Netanyahu onder druk te zetten, flirt hij ook met diens rivalen, mits die bereid zijn hem de premierspost te gunnen. Verwacht wordt dat hij een hoge prijs zal eisen van Netanyahu voor regeringsdeelname.

Bennett zei dat hij Netanyahu had laten weten eerst de einduitslag af te wachten voor hij een besluit neemt. ‘Ik zal alleen doen wat goed is voor de staat Israël’, zei hij in een verklaring. De Kiescommissie verwacht dat in de middag de einduitslag bekend kan worden gemaakt.

Van de drie voorgaande verkiezingen liepen er twee uit op een mislukte formatiepoging. De derde keer besloten Netanyahu en zijn politieke rivaal Benny Gantz, die eerder zijn aftreden eiste, uiteindelijk samen een regering te vormen, maar ook dat avontuur liep al snel mis.

Meer over