Geen derde goud voor hockeysters, Bolt pakt unieke trilogie

Door het tijdsverschil kunt u waarschijnlijk niet alle wedstrijden volgen tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Iedere ochtend vindt u daarom op Volkskrant.nl een overzicht van de belangrijkste sportmomenten uit de nacht.

Beeld anp

Hockeysters verliezen shoot-outs van Groot-Brittannië

In de halve finale tegen Duitsland waren de shoot-outs nog de reddingsboei voor de Nederlandse hockeysters. In de finale tegen Groot-Brittannië moest het vrouwenteam door zwak verdedigen op herhaling. De shoot-outs verliepen net zo dramatisch als vorig jaar in de EK-finale. Bos, Hoog, Leurink en Van Geffen wisten niet te scoren. Keepster Sombroek was niet tot een tweede mirakel in staat, waardoor de Britse vrouwen met 2-0 wonnen.

Hockeyster Maartje Paumen barst na de pijnlijke en onnodige nederlaag in tranen uit en kan niet stoppen met huilen. De 30-jarige aanvoerster is kapot in de wetenschap dat haar generatie geen derde gouden medaille op rij heeft gewonnen. Zilver voelt als dubbel verlies. Na twee jaar zonder hoofdprijs is het Nederlandse vrouwenteam haar onoverwinnelijk status kwijt.

Usain pakt unieke triple-triple

De 'triple-triple' is binnen voor Usain Bolt. De Jamaicaan veroverde vrijdagnacht met zijn drie teamgenoten - Asafa Powell, Yohan Blake en Nickel Ashmeade - goud op de 4x100 meter. Hij heeft nu op drie achtereenvolgende Spelen goud gewonnen op de 100 meter, 200 meter en 4x100 meter. Daarmee is Bolt zijn unieke missie voltooid, en kan hij gerust met pensioen. Hij heeft namelijk zijn laatste olympische race gelopen.

4x100 meter goud vrouwen, vanuit baan 1

De Amerikaanse vrouwen hebben goud veroverd op de 4x100 meter. Ze verwezen de Jamaicaanse vrouwen, met in de gelederen Schippers-beul Elaine Thompson, naar het zilver. Met een tijd van 41,01 naderden Tianna Bartoletta/Allyson Felix/English Gardner/Tori Bowie het wereldrecord op twee tiende van een seconde. Groot-Brittannië greep brons.

Dat de Amerikaanse vrouwen ook nog eens vanuit de lastige baan één het goud veroverden, maakte de overwinning alleen nog maar zoeter en de prestatie knapper. 'Lane one', schreeuwden ze na de winst. De Amerikanen hadden een re-run nodig voor een plek in de finale, nadat ze in eerste instantie in de series werden uitgeschakeld. Maar Amerika tekende protest aan, omdat de vrouwen zouden zijn gehinderd tijdens die race. En dat vond ook de jury, dus kregen de sprintsters een herkansing.

Allyson Felix schrijft met het goud geschiedenis. Het is haar vijfde keer gouden medaille in haar loopbaan, en daarmee is ze de eerste vrouwelijke atlete in de olympische geschiedenis met vijf keer goud.

Liveblog

Lees voor een chronologisch overzicht van dag 14 in Rio het liveblog terug.

Meer over