Geen contract verzekeraars voor te dure ziekenhuizen

Patiënten die een behandeling willen in het ziekenhuis van hun keuze, moeten vanaf 1 april mogelijk een deel van de ziekenhuisrekening zelf gaan betalen. Verzekeraars sluiten dit jaar namelijk geen contracten meer af met te dure ziekenhuizen voor niet-acute behandelingen.

null Beeld

Patiënten van ziekenhuizen zonder contract krijgen van hun verzekeraar straks de keuze: bijbetalen of overstappen naar een kliniek waarmee wél een overeenkomst is gesloten. De nieuwe spelregels gelden voor alle nieuwe planbare behandelingen, zoals heupoperaties, kankerbehandeling en staaroperaties. Wie al onder behandeling is in een ziekenhuis, hoeft niet te verkassen. Spoedhulp blijft volledig vergoed, in welk ziekenhuis dan ook.

Felle onderhandelingen
De verzekeraars en de circa 90 ziekenhuizen onderhandelen fel over deze kwestie. De verzekeraars moeten zuinig omgaan met de 20 miljard euro aan verzekeringsgeld. Zij kunnen dat alleen bereiken door te onderhandelen over de tarieven en dure ziekenhuizen te passeren.
Achmea, met vijf miljoen verzekerden marktleider in de zorg, verwacht uiteindelijk geen zaken te zullen doen met zo'n 10 procent van de ruim negentig ziekenhuizen. Ook de andere grote verzekeraars als Menzis en CZ gaan strenger selecteren, maar kunnen nog niet zeggen hoeveel ziekenhuizen of specialismen geen contract krijgen.

De NVZ vereniging van ziekenhuizen noemt het voornemen van Achmea 'verbijsterend' omdat de onderhandelingen over de zorginkoop voor dit jaar nog in volle gang zijn.

Voor 1 april moeten beide partijen contracten hebben afgesloten, maar krap twee weken voor de deadline is nog amper een handtekening gezet. Volgens de ziekenhuizen zetten verzekeraars hen 'het mes op de keel'.

Acute problemen
De ziekenhuizen krijgen van de verzekeraars geen financieel voorschot zolang ze geen contract hebben afgesloten. Hierdoor dreigen de ziekenhuizen in acute betalingsproblemen te komen.
De zogeheten 'selectieve zorginkoop' is het gevolg van een vorig jaar afgesloten hoofdlijnenakkoord tussen minister Schippers van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen. Daarin werd afgesproken dat de groei van de zorgkosten terug moet van 5 naar 2,5 procent.

Vorig jaar werden tientallen verzekerden van Achmea al verrast toen ze de deur werden gewezen door het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Breda. Het ziekenhuis verwees nieuwe patiënten bij de balie door omdat het budget voor dat jaar op was.

Meer over