Geen cheerleaders bij Super Bowl

Vraag een willekeurige Amerikaan wat er op de eerste zondag van februari gebeurt en hij of zij antwoordt beslist: Super Bowl Sunday. Dan wordt de American footballfinale gespeeld, de Super Bowl, die in de Verenigde Staten de status van een nationale feestdag heeft en die ook wereldwijd miljoenen sportliefhebbers aan de televisie kluistert.


Dan gaat het urenlang over quaterbacks, gewonnen yards, fieldgoals, touchdowns en cheerleaders. Nou ja, vergeet de cheerleaders. Althans, als komende zondag de Green Bay Packers en de Pittsburgh Steelers tegenover elkaar staan in de 45ste editie van deze finale. Want voor het eerst sinds in 1967 de Super Bowl wordt afgewerkt, zullen geen schaarsgeklede meisjes met pompons, danspasjes en acrobatiek de eigen ploeg en het publiek opzwepen tijdens de vele dode spelmomenten.


Hoe dat komt? Doordat zowel de Green Bay Packers als de Pittsburgh Steelers horen bij de zes teams in de National Football League (32 clubs) zonder cheerleaders aan de zijlijn. De Green Bay Packers, die in 1931 nota bene als een van de eerste American footballploegen van cheerleaders gebruikmaakte, nam in 1988 afscheid van zijn animatiemeisjes. En de Pittsburgh Steelers werden voor het laatst tussen 1961 en 1969 aangemoedigd door de Steelerettes.


Een cheerleaderloze Super Bowl nummer 45 dus. En dat uitgerekend in het Cowboys Stadium in Arlington, Texas. De thuishaven van wellicht het beroemdste - ze hadden een eigen tv-realityshow - en spectaculairste animatieteam van de wereld: de Dallas Cowboys Cheerleaders.


Iñaki Oñorbe Genovesi


Meer over