'Geen burgerdoden door Nederlandse bommen'

Nederland heeft in de strijd tegen ISIS met 300 bombardementen boven Irak tot nu toe geen onbedoelde nevenschade of burgerdoden veroorzaakt. De Commandant der Strijdkrachten (CDS) Tom Middendorp zei dit vanmiddag tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie.

null Beeld anp
Beeld anp

Middendorp meldde dat er nu veel meer gewapende acties met F16's zijn dan bij de missies boven Afghanistan in de afgelopen jaren. De hoogste Nederlandse militair liet weten dat er in het kleine half jaar dat Nederland met 6 F16's vliegt in de anti-ISIS-coalitie er nu 499 missies op zitten. Daarvan is er 300 keer met slimme wapens geschoten of gebombardeerd.

Wat dat betreft is deze missie intensiever dan die in de voorgaande tien jaar boven Afghanistan, zo benadrukte de generaal. 'Tot op heden heeft dat niet geleid tot onbedoelde nevenschade. Dat zegt iets over de enorme precisie van de wapens, die tot op de meter nauwkeurig kunnen raken,' aldus Middendorp. Hij legde uit dat de Nederlandse F16's troepen of burgers op de grond te hulp komen maar ook gericht ISIS-konvooien of statische militaire doelen raken. '

De beelden van de verbranding van de Jordaanse piloot door ISIS hebben enorme impact op de mensen daar' zei Middendorp. 'Het maakt ons nog meer gecommitteerd aan deze strijd.' Vorige week sprak hij nog met zijn Jordaanse ambtgenoot om hem een hart onder riem te steken.

De dood van de Jordaanse piloot heeft ertoe geleid dat de Nederlandse missie ter plekke is geëvalueerd. Alle noodprocedures zijn nog eens scherp onder de loep genomen, maar er bleek geen aanleiding tot aanpassingen. De generaal wees erop dat Nederlandse F16-vliegers al ruim tien jaar werken met het risico in handen van de Taliban te vallen. De kans dat er Nederlanders sneuvelen is niet uit te sluiten, maar wel veel kleiner dan in voorgaande missies, stelde Middendorp.

Volgens Middendorp zijn de F-16's 'een enkele keer' geraakt toen de straaljagers laag vlogen boven het gebied dat door Islamitische Staat in Irak is bezet. Dit laag vliegen gebeurde om boordkanonnen in te kunnen zetten. De schade aan de toestellen was gering, waardoor de toestellen konden doorvliegen.

Mocht een Nederlandse F16 neerstorten, dan komt er een zoek- en reddingsteam in actie Als dat team te laat komt om de piloot uit handen van ISIS te houden, wat dan? Kan de vlieger in dat geval een einde aan zijn leven maken? 'Dat is een persoonlijke keuze die ter plekke kan worden gemaakt,' aldus Middendorp. Uit zijn woorden blijkt niet dat Defensie zelfmoord ontmoedigt.

De generaal kon niet bevestigen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zich hebben teruggetrokken omdat zij ontevreden zijn over de capaciteiten van het search and rescue-team van de anti-ISIS-coalitie. Dat team zou volgens berichten te ver van het front zijn gestationeerd. 'Als dat zo was, zou ik het weten' zei Middendorp.

Op korte termijn worden in Irak circa 130 Nederlandse militaire trainers ingevlogen. Ze worden op twee plaatsen ingezet. Een groep traint special forces in Bagdad vlakbij het vliegveld. Daar is volgens Middendorp zo weinig dreiging dat er civiele luchtvaart mogelijk is.

Ook in het noordelijker gelegen Erbil worden Nederlandse trainers actief: zij helpen Koerdische peshmerga's. Hen wordt schietvaardigheid bijgebracht en het demonteren van bermbommen. Ook dat gebeurt in relatief veilig gebied. Door verplaatsingen met civiele voertuigen op wisselende tijdstippen wordt het risico's verkleind.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp Beeld anp
Commandant der Strijdkrachten generaal Tom MiddendorpBeeld anp
Meer over