Geen beesten

VLAK voor de eeuwwisseling stort de natie in elkaar. Vijftien procent werklozen, dat betekent tien miljoen mensen zonder werk. De volwassen bevolking heeft alle vetrouwen verloren en ook de jeugd baart de regering zorgen: 800 duizend scholieren spijbelen en het gaat er vaak ruig aan toe bij de leerlingen die...

Eindelijk is de Millennium Opvoedingshervormingswet er door, die paal en perk moet stellen aan het jongerengeweld. Elk jaar wordt een klas geloot waarvan de leerlingen afgevoerd worden naar een onbewoond eiland. Daar zijn ze gedwongen deel te nemen aan een spel op leven en dood, met slechts één overlevende. Het spel staat onder leiding van een leraar, Kitano genaamd, en militairen zien streng toe dat iedereen zich aan de regels houdt.

Dat is het uitgangspunt van Battle Royale, de overweldigende en angstaanjagende nieuwe film van Fukasaku Kinji, die vorige maand Japan in rep en roer bracht. De regering probeerde vergeefs vertoning te voorkomen. Zoveel geweld, scholieren die elkaar op de meest afschuwelijke manier afslachten - dat ging te ver.

Battle Royale bevat, dat kan niet worden ontkend, een surplus aan geweld. Het lijkt wel een van die talloze Hollywoodfilms waar de koppen rollen en ledematen over het scherm vliegen. Maar voor Hollywoodfilms schrikt niemand terug, de bioscopen serveren ze gretig, de popcornjeugd geniet ervan, omroepen scoren er hoge kijkcijfers mee. De Amerikaanse producenten van horror- en politiethrillers kunnen echter nog wat leren van de oude Fukasaku, wiens scènes ongemeen realistisch zijn.

Maar het echt verontrustende van de film zit in de achterliggende schets van de Japanse maatschappij. Het instellen van die hervormingswet zegt alles over de radeloosheid van de Japanners over het geweld onder jongeren en de 'oplossing' om die scholieren dan maar elkaar te laten afmaken.

De film is echter minder gericht tegen de gewelddadige jeugd dan een kritische visie op Japanse volwassenen. Een van de hoofdpersonen is een jongen wiens moeder wegliep en wiens vader zelfmoord pleegde. Een verloren individu, dat zich tijdens het dodelijke spel ontpopt als een zorgzame vriend die zich bekommert om een vriendinnetje.

Natuurlijk komt het slechtste in die kinderen boven, maar vanzelfsprekend zijn het geen beesten. Ze worden tot hun onmenselijke daden gedwongen. Wanneer twee kinderen uiteindelijk onstnappen, worden ze in Tokio gezocht als misdadigers. Fukasaku neemt het op voor de jeugd en besluit zijn film met de tekst: Rennen!

Hoewel niet zonder een moraal is Battle Royale geen moralistische film. Fukasaku is niet uit op amusement, maar mengt zijn genadeloze scènes wel met sentiment en nuances. Zelfs leraar Kitano, superieur gespeeld door Kitano Takeshi, heeft zijn menselijke kanten. Wat dat betreft doet Battle Royale sterk denken aan Kitano's eigen Hana-bi, zoals het ook een gemoderniseerde variatie is op 1984 en Clockwork Orange. En hij is van eenzelfde grote klasse. Hij doet pijn en geeft te denken.

Meer over