Geen baan voor juf

Wat is de overheid toch goed bezig met die pakkende spotjes op televisie over het leraarschap. Ze heeft volkomen gelijk dat voor de klas staan het mooiste beroep is dat er bestaat....

Breda Lieve Bögels

Maar waar halen ze toch vandaan dat er een tekort is aan leerkrachten, terwijl nu ongeveer 80 procent van mijn klasgenoten, inclusief mijzelf, nog steeds geen werk heeft.

Het was voor mij een mooie dag, 6 juli 2005. Ik behaalde mijn Pabodiploma. Nu was ik echt juf Lieve. Ik had een geweldige stage achter de rug op een leuke school, ik paste volledig in het team.

Er kwamen twee banen vrij. Maar de school mocht mij niet aannemen. Er gelden mobiliteitsregels. Mijn school viel onder Stichting Katholiek Onderwijs Breda, INOS. Daar vallen dertig scholen onder. Als een school gaat krimpen, moeten er mensen weg. Die mensen krijgen de banen die vrijkomen binnen andere scholen die ook onder de stichting vallen. Op zich een heel goede regel, zodat er zekerheid blijft als je een baan hebt.

Maar hoe komen wij starters ertussen? Ik ben gaan werken in een kledingzaak. Voor 32 uur. Ik moet toch de huur betalen.

Daarna kreeg ik eindelijk de mogelijkheid twee dagen in de week in te vallen. Soms werk ik negen dagen achtereen. Maar ik sta voor de klas!

Ik ben bereid te verhuizen. Maar mijn cv is niet lang, ik krijg alleen dunne brieven terug. Een lerarentekort zal er vast wel komen, over een jaar of vier.

Tot die tijd vliegt nog regelmatig de afstandsbediening naar de tv. Wat een rotspot.

Meer over