Geen Astana, maar warm Tenerife

Jillert Anema, coach van de BAM-ploeg, heeft zijn spelers voor de wereldbekerwedstrijden in Astana van het ijs gehaald. Hij zette ze op het vliegtuig naar Tenerife.

AMSTERDAM/TENERIFE - Hij noemt het de 'mongolenwaaier'. Geen schaatser wil er volgens Anema in terechtkomen. De mongolenwaaier kan een olympisch seizoen maken of breken, zegt hij. Het is de waaier van rampspoed en teleurstelling die zelfs van een kampioen en krabbelaar kan maken.

Hij heeft heeft er alles voor over de rijders van de BAM-ploeg te behoeden voor zulke tegenslag. Hij nam daarom een rigoureus besluit. In plaats van zijn schaatsers te laten deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden in Astana, stuurde hij ze naar Tenerife.

Anema heeft niemand van zijn wijsheid hoeven overtuigen, zegt hij. Geen van zijn schaatsers gaat volgens hem gebukt onder het missen van de wereldbekerwedstrijden, die met een tussenpoos van twee weken volgen op die van Salt Lake City. Dat lijkt fysiek overkomelijk. Toch zegt Anema: 'Niemand staat te springen om vanuit Canada door te vliegen naar Astana, waar het dertien uur later is.'

De schaatscoach vindt dat onverantwoord. Hij ziet bovendien de meerwaarde van het toernooi in Kazachstan niet. Jorrit Bergsma en Bob de Jong kunnen een plaats op de Winterspelen amper nog mislopen. Ze gelden, met Sven Kramer, als medaillekandidaat op de 10 kilometer.

Het betekent dat De Jong voor het eerst een wereldbekerwedstrijd links laat liggen. Het kostte hem moeite zich over die gedachte heen te zetten, bekende de 37-jarige veteraan deze week.

Van de BAM-rijders is alleen Bob de Vries naar Astana gereisd, om zijn minieme kans op deelname aan de olympische 10 kilometer te vergroten. Anema is met hem mee, hoewel zijn ogen zijn gericht op een ander weerbericht: dat van Los Cristianos, het dorp op Tenerife waar de rest van de ploeg verblijft, samen met begeleider en oud-marathoncrack Bertjan van der Veen.

Anema zweert bij het Canarische uitstapje dat zijn schaatsers drie à vier keer per seizoen maken. Ze profiteren er van de warmte (momenteel is het er rond de 20 graden), en de ijle lucht op de 2.300 meter hoge Teide-vulkaan. Een verblijf op het vakantie-eiland werkt bovendien ontspannend, weet hij.

Door drie weken samen eten en trainen op en rond de Teide, zoals in mei ook het geval was, hoopt hij zijn schaatsers dichter bij elkaar te brengen. Het voornaamste doel is niet het bouwen van een hechte ploeg. 'Sneller worden, daar gaat het om', zegt Anema.

De Jong, Bergsma, Ingmar Berga en Arjan Stroetinga werken tot dinsdag vooral aan hun duur- en sprintvermorgen. In mei reden ze de Teide geregeld op en af, deze week verblijven ze juist 'in het dal'. Het asfalt is er relatief vlak, al glooit het wegdek op het vulkanische eiland voortdurend.

Vermaard bij de schaatsers is de tijdrit die Anema voor ze heeft uitgezet, bleek toen de Volkskrant het trainingskamp in mei bezocht. Op een regionale weg, met uitzicht op de zuidkust, klokte de coach in de auto en met een stopwatch hun tijden na 1, 5 of 10 kilometer. Het record op de langste afstand staat sinds twee jaar op naam van Bob de Vries. Hij was fietsend sneller dan Rintje Ritsma, die in 1997 als eerste het geïmproviseerde parcours tussen Los Abrigos en La Mareta aflegde.

Ritsma maakte kennis met Tenerife dankzij Anema, zijn toenmalige trainer. Die was naar twee zaken op zoek om het schaatsseizoen zo optimaal mogelijk voor te bereiden: hoogte en warmte. In Nederland zijn ze doorgaans niet voorhanden.

Het Franse Font-Romeu legde het, ondanks zijn skeelerbaan, af tegen Tenerife. Wel belegt de BAM-ploeg al zes jaar een trainingskamp in september in Livigno. Dat is eveneens op hoogte, al kan het Alpenresort niet tippen aan de slapende Teide-vulkaan.

Anema is verknocht aan de mogelijkheden die Tenerife biedt om te trainen. De combinatie van warme lucht en hoogte heeft volgens hem dezelfde werking als epogebruik. Het maakt zijn rijders sneller, zegt Anema. Hoe hij dat zo zeker weet? 'De statistieken wijzen het uit. Al mijn rijders keren sneller op terug op het ijs nadat ze hier zijn geweest.'

Toch heeft hij voor het eerste trainingskamp de scepsis moeten overwinnen. 'Sommigen zeiden: 'Ik ga toch niet drie weken op die kloteberg zitten?' Of ze vonden het eten niet goed genoeg. Allemaal subredenen. Al moet je drie weken konijnenpoten eten: als dat nodig is, doe je dat.'

Anema wil zijn schaatsers bewust de lange Nederlandse winter laten omzeilen, waarin velen griep krijgen. 'Twee jaar geleden was iedereen die hier niet was geweest ziek. Alle anderen die in december even op Tenerife waren, niet. Een schaatser rijdt in oktober zijn eerste wedstrijd en in maart zijn laatste. Dat is een aanslag op de gezondheid van die jongens.'

Waarom de meeste schaatsers dan toch in Nederland blijven? 'Misschien heeft het met durf te maken. Misschien zijn wij wel heel gewaagd bezig. Het is ook wel een duur kamp. Al is het salaris van Sven (Kramer, red.) al twee keer ons hele teambudget.'

Anema heeft de sponsor, bouwbedrijf BAM, moeten overtuigen van het nut van de dure kampen. Om de kosten te drukken, betalen de schaatsers op Tenerife zelf hun lunch. Anema: 'Dat vind ik ook wel goed. Weten ze tenminste dat het niet allemaal voor niks is.'

undefined

Meer over