Geen asielzoekerscentrum in Steenbergen

Er komt geen asielzoekerscentrum in Steenbergen. Wel zullen in de Brabantse gemeente hooguit honderd nieuwe vluchtelingen met een verblijfsstatus worden gehuisvest. Dat is woensdagavond besloten tijdens een raadsvergadering. Het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, moet voor opvang wel eerst een beroep doen op de gemeente.

Betogers tijdens de inspraakavond eind oktober. Beeld epa
Betogers tijdens de inspraakavond eind oktober.Beeld epa

Het college had eerder voorgesteld tussen de 200 en 300 vluchtelingen op te vangen op meerdere locaties in de gemeente voor hooguit twee jaar. Maar dat voorstel werd weggestemd.

In Steenbergen was fel verzet tegen de komst van het asielzoekerscentrum. Een inspraakavond eind oktober verliep zeer rumoerig. Hierom riep de burgemeester zelfs de noodverordening uit. Woedende tegenstanders van opvang en herrieschoppers joelden luid en langdurig en maakten het sprekers vrijwel onmogelijk. Een vrouw die zich voor de komst van asielzoekers uitsprak, kreeg talloze verwensingen toegeschreeuwd. De sfeer werd achteraf door de burgemeester omschreven als 'grimmig'.

Woensdag verliep de raadsvergadering zonder incidenten. College, raadsleden en acht burgers die spreektijd hadden aangevraagd werden door de tientallen geïnteresseerden in de zaal niet gestoord.

Enkele sprekers distantieerden zich voor de uit de handen gelopen bijeenkomst in oktober. 'Het blijkt maar weer eens hoe dun het vliesje is van onze zogenoemde beschaving. Een ordinaire hetze tegen moslims en de islam. Om wat tegengas te geven sta ik hier', zei een spreekster.

Een eerder ingediend verzoek van zo'n duizend inwoners om een referendum over opvang te houden zal op een later tijdstip worden behandeld, zei waarnemend burgemeester Joseph Vos. Vanaf maandag heeft Steenbergen de 53-jarige Ruud van den Belt als nieuwe burgemeester.

Gemeentebewoners volgen de bijeenkomst van de gemeenteraad in Steenbergen. Beeld anp
Gemeentebewoners volgen de bijeenkomst van de gemeenteraad in Steenbergen.Beeld anp

'Ik wilde alleen boe roepen'

Lees hier een reportage over de Steenbergers die de inspraakavond verstoorden: 'Ik ben nog nooit zo boos geweest.' (+)

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over