Geen alcohol meer bij oefeningen marine

DEN HAAG (ANP) - Mariniers en vlootpersoneel mogen voortaan geen alcohol meer drinken tijdens oefeningen, ook niet als ze in het weekend gaan stappen. Commandant der zeestrijdkrachten vice-admiraal Jan-Willem Kelder heeft dat besloten, heeft een marinewoordvoerder zaterdag gezegd.

De 'drooglegging' gaat onmiddellijk in en geldt tot nader order. Aanleiding is een aantal incidenten van mariniers, waarbij alcoholmisbruik een belangrijke rol speelde. Zo misdroegen enkele tientallen mariniers zich begin oktober in een discotheek in het noorden van Noorwegen, waar ze verbleven in verband met een oefening. Ook in een discotheek in 't Harde raakten mariniers na alcoholgebruik betrokken bij een vechtpartij.

Commandant der strijdkrachten Dick Berlijn komt binnenkort met een gedragscode voor alcoholgebruik bij Defensie.

Reactie

De militaire vakbond AFMP heeft moeite met de droogleggingsmaatregel. ,,Bij militairen lopen vrije tijd en werk in elkaar over. Het gaat ons iets te ver dat je in je vrije tijd geen biertje kunt drinken'', stelde woordvoerster Marlies Verhoef. ,,Maar tegelijkertijd realiseren we na de incidenten dat een en ander moet worden gecontroleerd.''

Verhoef reageerde wel ,,ontstemd'' dat de maatregel via de media moest worden vernomen. Met staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie is volgens haar na de recente publicatie van het rapport-Staal over wangedrag in de krijgsmacht afgesproken dat maatregelen eerst met de vakbonden zouden worden overlegd.

Meer over