Geen akkoord over beschermen hamerhaai

Een Amerikaans voorstel om regels op te stellen voor de grensoverschrijdende handel in de hamerhaai is dinsdag verworpen op de Cites-conferentie over bedreigde diersoorten. Op de top in Doha (Qatar) werd de vereiste tweederdemeerderheid net niet gehaald.

ANP en AFP

Tientallen jaren geleden was de hamerhaai een van de meest voorkomende haaien in de kustwateren van tropische en subtropische zeeën en oceanen. Het bestand is echter drastisch teruggelopen door de handel in de vinnen van de vis. Volgens wetenschappers worden jaarlijks tussen 1,5 en 2,3 miljoen exemplaren uit zee gevist. Vele worden in zee teruggegooid, nadat ze van hun vinnen zijn ontdaan. Vooral voor mensen met een Chinese achtergrond is haaienvinnensoep een geliefd gerecht.

Op de Cites-conferentie in Doha leidde Japan het verzet tegen beschermende maatregelen voor de hamerhaai. Volgens Japan moeten regels voor de handel in de vissoort op regionaal niveau worden ingesteld en niet door Cites. Ook China liet weten niets voor beschermende maatregelen door Cites te voelen.

Meer over