Geëmotioneerde Verhagen vraagt steun congres

Met een snik in zijn stem heeft CDA-fractieleider Maxime Verhagen zijn partijcongres vanmiddag gevraagd in te stemmen met de politieke samenwerking met Geert Wilders, en zo het centrum-rechtse gedoogkabinet mogelijk te maken.

Aan het applaus te horen, gaat het congres later vanmiddag in meerderheid akkoord ondanks een onophoudelijke stroom critici aan de interruptiemicrofoon.

Verhagen zei tegen de 4700 aanwezige leden dat hij bij de botsing met medeonderhandelaar Ab Klink ernstig heeft getwijfeld. 'Het was een pittige discussie, waarbij ik heb overwogen de handdoek in de ring te gooien. Maar het CDA heeft een traditie in verantwoordelijkheid nemen in plaats van weglopen.'

Drie staande ovaties
Verhagen kreeg tot drie keer toe een staande ovatie. In zijn toespraak benadrukte hij de sociale kanten van het CDA en het regeerakkoord. 'Het motto van het regeerakkoord is Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Wat mij betreft komt daar een derde V bij: die van Verbinding.' Verhagen gebruikte vooral woorden die Wilders een gruwel zijn. 'Wij zijn er voor christenen én moslims. Niet je afkomst maar je toekomst telt. Niet de kleur van je huid, maar de kracht van je wil.'

Hij prees het akkoord aan onder een gedurfde verwijzing naar twee CDA-premiers.

'Dit regeerakkoord is geen breuk met het verleden. We bouwen voort op wat door Lubbers en Balkenende is bereikt.' Die waren op dat moment beide niet aanwezig. Balkenden niet 'om de nieuwe generatie niet voor de voeten te lopen'. Lubbers is verklaard tegenstander van de beoogde gedoogcoalitie met de PVV. Hij kwam later tot veler verrassing alsnog binnenlopen.

Richting kritische CDA'ers vroeg Verhagen zich af 'waarom we dan überhaupt aan deze formatie zijn begonnen?'. Het was het enige moment in zijn optreden dat in de Arnhemse Rijnhal een luid geroezemoes ontstak. Want ja, dat snappen de tegenstemmers juist niet. Die hebben het gevoel dat ze 'erin zijn gerommeld'.

Hirsch Ballin
Iets na half drie nam demissionair minister Hirsch Ballin het woord. Althans, hij kon zich amper verstaanbaar maken in het aanhoudende applaus. En dan:

'Verantwoordelijkheid nemen kan ook zijn: nee zeggen. Wij horen niet thuis in een politiek verbond met Wilders. Dit regeerakkoord pakt geen problemen aan, maar mensen. Doe dit de mensen in ons land niet aan. Doe dit ons land niet aan.' Het applaus dat dan ontstaat, is op te vatten als een stemming.

Een kwart van het congres geeft hem een staande ovatie. Driekwart blijft zitten.

Maxime Verhagen op het CDA-congres (ANP) Beeld
Maxime Verhagen op het CDA-congres (ANP)
Meer over