Geef Paleis Soestdijk aan Egypte

De ingezonden brieven van14 juli.

Schilderij van de Prins van Oranje in de Waterloozaal in Paleis Soestdijk. Beeld Freek van den Bergh
Schilderij van de Prins van Oranje in de Waterloozaal in Paleis Soestdijk.Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag

Paleis Soestdijk moet van minister Blok een bestemming krijgen die geld opbrengt. Hij vraagt om voorstellen (Ten Eerste, 13 juli). Nederlandser want knieperiger kan niet. Het voorstel dat het daarom niet zal halen is wel het enige dat past: een museum (voor de 19de eeuw). De 'dankbare natie' heeft Soestdijk in 1815 bij wet (!) geschonken aan de Prins van Oranje, de latere koning Willem II, als dank voor diens heldhaftige optreden bij Quatre Bras en Waterloo. Hij liet het paleis zo verbouwen dat het leek op het tsarenpaleis in Pavlovsk bij Sint Petersburg, waar zijn vrouw, de tsarendochter Anna Paulowna, was opgegroeid, maakte er een monument van voor zijn eigen heldendaden bij Quatre Bras en Waterloo, en liet J.W. Pieneman voor de 'Waterloozaal' het schilderij De Prins van Oranje tijdens de slag bij Quatre Bras maken. Na Willems dood maakte Anna Paulowna van de zaal ernaast een gedenkzaal voor Willems heldhaftige optreden tijdens de Tiendaagse Veldtocht in 1831. Ze richtte in de Baarnse vleugel een Peter de Grote-salon in ter ere van haar grote voorvader omdat die ooit in Nederland woonde. Ik heb een voorstel voor de minister dat niets kost: laat Egypte het paleis overnemen. Dat land ontfermde zich ook over de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, toen Nederland daarvoor geen geld meer over had...

Henk Slechte, Schiedam

Bloeden voor Griekenland

Europa is toch weer door de knieën gegaan voor een land dat zijn financiën niet op orde kan krijgen. Vele miljarden worden de komende tijd weer in de Griekse put gestort tegen boterzachte garanties.

Pakweg over een jaar gaan onze regeringsleiders weer praten over een nieuw steunprogramma. Regeren is vooruitschuiven. Voor ons land betekent dit natuurlijk bezuinigen want de nieuwe miljarden moeten ergens vandaan komen.

Ik wil Den Haag wel een tip geven: verhoog (versneld) de AOW-leeftijd nog maar een keer. Dit is de politici in een paar jaar tijd al gelukt zonder noemenswaardig protest. Dat dit steeds dezelfde groep bijna gepensioneerden duizenden euro's gaat kosten (pensioengat bijvoorbeeld), is kennelijk geen enkel bezwaar.

Rien van der Laan, Kudelstaart

Zo help je Griekenland

De Olympische Spelen zijn ooit begonnen in Griekenland. Laten wij de spelen voortaan altijd daar houden, gewoon om de vier jaar. Laat ieder land dat meedoet contributie betalen. Laat onder toezicht de Grieken, vliegvelden, wegen, hotels, stadions en appartementen aanleggen. Werk voor jaren, de Spelen zijn eerlijker, het weer is er altijd goed en de miljoenen toeschouwers blijven elke vier jaar komen. Staan de gebouwen tussentijds leeg, gebruik ze dan voor voorlopige opvang van asielzoekers.

Ed Klooster, Krommenie

Goeree-Overflakkee

Bij berichtgevingen over Goeree-Overflakkee (('Nachtelijk ritje met pick-up', Ten eerste, 13 juli) heeft men het altijd over Zeeland , slordig,want Goeree-Overflakkee hoort bij Zuid-Holland.

Marja Nieuwstraten, Sommelsdijk

Nekklem

De politievakbond ANPV over de omstreden nekklem: 'Als je het verstandig gebruikt, is het wel een effectief middel' (Ten eerste, 11 juli). Dat is de spijker op zijn kop : 'verstandig'. Dat is nu juist het probleem: een deel van de agenten is zich kennelijk niet steeds bewust van de consequenties van wat ze doen. De vakbond had zichzelf en de maatschappij een grote dienst bewezen, wanneer die had gezegd : 'Zolang het onderzoek van de inspectie Veiligheid en Justitie loopt, adviseren wij onze leden zeer terughoudend te zijn bij het daadwerkelijk toepassen van de nekklem.' Dan had ik het gevoel teruggekregen dat de politie ook ten dienste van burgers staat. Dat gevoel heb ik nu absoluut niet.

Jan Tolsma, Leiden

Koppeltekens

Eén aanmerking op het verder zinnige plan van de streepjes-Nederlander van de Ombudsvrouw zaterdag. Het is gebaseerd op wat 'het Amerikaanse koppeltekenmodel' wordt genoemd. In het Engels worden koppeltekens minder frequent gebruikt dan in het Nederlands. Woorden zoals African American, of zo u wilt Jewish American, worden in het Amerikaans-Engels dan ook gespeld zonder koppelteken.

Robert Vuijsje, Amsterdam

Slecht voorbeeld Samsom

In het interview met Diederik Samsom (Ten eerste, 11 juli) lees ik: 'We waren bij een meneer, die had een tia gehad. En hij was diabetespatiënt. Door die tia kon hij niet goed meer spuiten. De vraag was: kan daarvoor extra hulp komen? Maar deze verpleegkundige zei: meneer, kom, ik ga het u de komende maand leren. En daarna doet u het zelf. Ik had zoiets dus niet kunnen zeggen. Dan was hij boos geworden: schande, u wilt gewoon bezuinigen! Maar van haar pikte hij het wel.'

Samsom had geen slechter voorbeeld kunnen kiezen. Zijn achteloosheid baart mij zorgen. Alsof het allemaal zo vanzelfsprekend is voor de groep mensen die te maken hebben met de niet-zichtbare gevolgen van hersenletsel. Veel mensen met hersenletsel kun je niet 'in de komende maand even leren' hoe hij/zij zichzelf moet spuiten. Daar is wel wat meer voor nodig en vaak blijft controle op medicijngebruik noodzakelijk. Uit ervaring weet ik dat je er niet op kunt vertrouwen dat iemand met onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel zijn/haar medicatie neemt. Die verpleegkundige neemt dan ook een groot risico. Graag wat meer deskundigheid, zeker waar het om onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel gaat.

Jet van der Swieten, Nieuwegein

Wielerpaus

Smeets is een vakkundig sportjournalist. Laat ik dat voorop stellen. Als hij zich echter gaat bedienen van uitdrukkingen in het Latijn gaat het mis. Aangezien hij het in zijn rubriek Ochtendetappe (Sport, 11 juli) heeft over Couckenbak, als wielerpaus, lijkt me toch dat hij bedoelt 'urbi et orbi' in plaats van 'urbi at ordi'.

Louis Leussink, Arnhem

Meer over