Geef paleis doordachte opfrisbeurt

Er is een discussie gaande over een van onze belangrijkste monumenten: het paleis op de Dam. Het ‘opfrissen’ van de vervuilde gevels is daarbij aan de orde....

Hiervoor is door de rijksoverheid een megabedrag uitgetrokken. Voor het schoonmaken wordt gedacht aan een lasertechniek waarmee op deze schaal nauwelijks ervaring is opgedaan. Zandsteen is weervast, maar krijgt op den duur een donkere kleur die ontstaat door het vasthouden en opnemen van vuil in het ‘bindmiddel’ van de natuursteen. Die zwarte verkleuring is niet fraai om te zien, maar wel van belang voor het behoud van de natuursteen.

In 2006/2007 werd de Westertoren (1638) gerestaureerd. De vierde geleding van deze toren is opgebouwd uit dezelfde natuursteen als het twintig jaar later gebouwde paleis op de Dam.

Monumentenzorg Amsterdam wilde aanvankelijk de natuursteen op de Westertoren schilderen. Dat is gelukkig niet gebeurd. Alleen het oppervlaktevuil op de natuursteen is middels stuwend schoon water onder lichte druk afgedreven. Weliswaar niet met een volle honderd procent ‘schoon’ resultaat, maar wel met behoud van authenticiteit.

De zandsteen op de Wester kan nog jaren mee. Het paleis op de Dam is vooral vervuild aan de noordzijde (tegenover de Nieuwe Kerk) en de Damzijde, de zijden waar de zon amper komt zodat de gevels minder kunnen drogen. De minst vervuilde en mooiste gevel is die aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Een aanpak als bij de Wester zou bij het paleis ook toe te juichen zijn. Deze oplossing is beduidend goedkoper en de authenticiteit blijft behouden.

Laat het paleis op de Dam een herkenbaar oud gebouw blijven, pal naast dat andere mooie oude gebouw: de Nieuwe Kerk.

Meer over