Column

Geef op Giro555 en voorkom televisieramp

 

Herman van der Zandt, Humberto Tan, Bridget Maasland, Jeroen Pauw en Paul Witteman bij een eerdere Giro555-tv-actie, toen voor de slachtoffers van de ramp in de Filipijnen. Beeld ANP
Herman van der Zandt, Humberto Tan, Bridget Maasland, Jeroen Pauw en Paul Witteman bij een eerdere Giro555-tv-actie, toen voor de slachtoffers van de ramp in de Filipijnen.Beeld ANP

Nood kweekt wet: zodra zich ergens in de wereld een ramp voordoet, gaat de media-aandacht al snel uit naar mogelijke Nederlandse slachtoffers. '12 Nederlanders lichtgewond bij aardbeving in Nepal', was dinsdag overdag het nieuws op Nu.nl: 'Dat zegt een woordvoerder van alarmcentrale SOS International dinsdag tegen NU.nl, na een bericht van RTL Nieuws.'

Die vernauwing van het wereldleed zette zich 's avonds voort in de nieuwsrubrieken. Elk zoomden zij in op Nederlandse familieleden van toeristen in Nepal.

In het NOS-Journaal de huilende vader Eric Steffens (later in Pauw) die zojuist het gelukkige bericht had gekregen dat hun broer, zus en vriendin ongedeerd waren. RTL Nieuws tapte de tranen bij de familie Gerritsen op vliegveld Eindhoven, waar dochter en kleinzoon Nathan geëmotioneerd terugkeerden uit Nepal.

In EenVandaag de ouders van dochter Robin, die zich beklaagden over het ministerie van Buitenlandse Zaken dat maar niet met informatie kwam. Nu waren ze aangewezen op de noodmiddelen Twitter en Facebook; zoveel chaos na een zware aardbeving is in de Nederlandse huiskamer natuurlijk onverdraaglijk.

De toestand in Nepal bleef niet onbelicht: die wordt intussen adequaat verslagen met beeld en bevindingen van onder anderen Joeri Boom (NOS-Journaal) en de ingevlogen verslaggever Jeroen Wetzels van RTL Nieuws. In hun bevindingen tekende zich dinsdag een (nuance)verschil af: volgens Wetzels is het in het rampgebied 'zeer slecht gesteld met het verdelen van de taken binnen de hulpteams'. Boom bleek bescheidener, en zag in het coördineren van die teams enkel 'een grote uitdaging'¿ het klonk haast politiek.

Het geeft te denken over de verdeling en besteding van geld, goederen en andere hulp die op gang komt in een land met een zwakke en corrupte overheid, maar dat is wellicht van later zorg, waarover met name Nieuwsuur vast nog komt te berichten. 'We moeten af van het idee dat elke euro noodhulp te volgen is', zei deskundige Bram Jansen dinsdag alvast in Nieuwsuur.

Hulpacties zijn volop gaande, op giro 555 was dinsdag al 580 duizend euro binnengekomen, zo luidde het nieuws.

Televisie doet zijn werk: naast spotjes, ingesproken door Rob Trip (ook Humberto Tan heeft zich beschikbaar gesteld), overleggen de omroepen over een hulpactie op tv. Andries Knevel zat zondagochtend in de kerk, maar pakte direct daarna het vliegtuig en gaat reportages maken voor EO Metterdaad, zo berichtte RTL Boulevard.

Volgens de NOS zijn de omroepen ook vandaag nog in overleg over een televisieactie, maar Albert Verlinde meende in RTL Boulevard te weten dat het er vrijdag van gaat komen. 'En dus kunnen mensen dan bellen met bekende Nederlanders', zei hij. Een woordvoerster van 555 had onder anderen Floortje Dessing, Linda de Mol en Najib Amhali op het oog.

Niets is nog zeker, ook niet over de invulling, maar voor televisieseismologen dreigt hier een potentiële nieuwe ramp: de bedelactie, drijvend op het opgewekte traanvocht in de ogen van zangers en presentatoren bij sentimentele pianoklanken. En op gevers die hun gift klaarblijkelijk ophouden totdat Gordon of Frits Sissing hen vrijdag smeekt - een even verwarrend als ondraaglijk besef van engagement en solidariteit.

Elke cent telt natuurlijk, maar ik hoop dat zakelijke en zinnige verslaggeving het wint van de tranentap. Het is nog niet te laat om een televisieramp te voorkomen, door hem simpelweg overbodig te maken. Geef daarom op giro 555. Vandaag nog.

Meer over