Geef nou toe, jagen is een wrede hobby

De ingezonden brieven van vrijdag 3 juni.

Jagers verzamelen zich voor de jacht. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Jagers verzamelen zich voor de jacht.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Brief van de dag

Stedelingen slaan aan het jagen (Ten eerste, 2 juni). Zo'n artikel biedt een tegenstander al gauw een paar voor de hand liggende inkoppertjes. Maar gelukkig hebben de geïnterviewden heel goede argumenten voor hun hobby. Fijn bijvoorbeeld dat die slimme 19-jarige student Tien Klaver bereid is om voor mij op zijn hurken te gaan zitten om uit te leggen waarom jagen niet zielig is: in de zomer heeft een boer namelijk tarwe op zijn land staan. Natuurlijk, daar had ik nooit aan gedacht! En de visie van Marike Timmermans is ook erg verhelderend. Hoe zegt ze het ook alweer: 'Als jager bewaar ik het evenwicht tussen het wild en de mens. Er zijn veel mensen en er is veel wild. Ik vind jagen eerlijk. Zo'n jager heeft een goed leven gehad.' O sorry, nou heb ik een paar woorden verwisseld.

Gisteren in mijn praktijk vertelde een 4-jarige boerendochter vol enthousiasme hoe ze op het veld met haar opa een muis had doodgeslagen, wat nou niet bepaald mijn keuze zou zijn. Toch is het een heel aardig klein meisje dat die muis vervolgens heeft begraven. Ook jagers vind ik niet per se onmensen, maar mij stoort de manier waarop zij anderen steeds weer denken te moeten overtuigen van het nut van hun wrede hobby.

Ik heb Max Verstappen zijn bezigheden nooit horen verdedigen met de bewering dat de lucht in Monaco te schoon zou zijn, of dat het in Spanje onverdraaglijk stil zou zijn zonder Formule 1.

Wanneer gaan jagers nu eens gewoon eerlijk zeggen dat ze houden van de geur van bloed en van uitdovend leven? Dat ze zich machtig voelen als ze kunnen beschikken over leven en dood door te schieten op een wezen dat niet terug kan schieten?

Imma Muris, Nuth

Asbesthysterie

Aan het eind van het artikel over de asbestrisico's staat dat het voor de rijksoverheid gemakkelijk is om veiligheidsmaatregelen te vragen wanneer de rekening door gemeenten en de consumenten moet worden betaald: 'Andermans geld laat zich gemakkelijk uitgeven.' (Ten eerste, 2 juni)

Het is voor ondernemingen ook makkelijk geen veiligheidsmaatregelen te nemen en het geld in de zak te houden wanneer degene die het slachtoffer wordt de omwonende en consument is: andermans leven en gezondheid laat zich gemakkelijk in gevaar brengen.

Ben Ale, Delft (emeritus hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding TU Delft)

Papieren graag

Het interview met Robert Vuijsje die hetzelfde als Typhoon zou hebben meegemaakt klinkt mij onlogisch en ongeloofwaardig in de oren (Ten eerste, 1 juni). En waarom?

Allereerst lijkt het mij volstrekt onwaarschijnlijk dat de politie een autobestuurder uitgerekend voor het stoplicht aanspreekt om te informeren van wie die auto feitelijk wel is. Wel kan ik mij voorstellen dat staande houding van zo'n bestuurder plaatsvindt, nadat een overtreding (door rood rijden bijvoorbeeld) is vastgesteld.

Het lijkt mij vervolgens weinig meer dan logisch dat een bestuurder dan omtrent een en ander wordt onderhouden, en dus niet direct zal worden geconfronteerd met de 'openingsvraag' of dat zijn auto wel is. Uiteraard wel met het verzoek om zijn rijbewijs en kentekenbewijs te tonen. Uit die twee gegevens moet voldoende kunnen blijken wie de bestuurder is, evenals wie eigenaar van de auto is.

Als ik dan de vraag lees 'kunt u bewijzen dat dit uw auto is' dan is Vuijsje om de een of andere reden klaarblijkelijk niet in staat is geweest dat simpelweg aan de hand van de papieren duidelijk te maken. Dit geconstateerd hebbende, beveel ik aan een even objectieve als juiste (dus niet gekleurde) voorstelling van zaken weer te geven.

J. A. Blaauw, Berkel en Rodenrijs, oud-hoofdcommissaris van politie in Rotterdam

Typhoon. Beeld ANP
Typhoon.Beeld ANP

Turkije wint EK

Erdogan blijft maar dreigen: over het intrekken van het vluchtelingenakkoord met de EU, met het monddood maken van cabaretiers en journalisten/columnisten, en nu over de stemming in het Duitse parlement over de Armeense genocide. Maar wat is voor deze ex-semiprof van de voetbalclub Kasimpasa (1969-1982) écht belangrijk? Dat Turkije straks Europees voetbalkampioen wordt! Het voorwerk bij FIFA en UEFA is al gedaan; iedereen beschouwt corruptie daar als vanzelfsprekend. De drie miljard van Europa hebben dus een goede bestemming. En als Erdogan aan het begin van de EK aan de westkust van Turkije even een vloot richting Europa klaarlegt, kunnen, willen en mogen Spanje, Duitsland of Frankrijk de finale tegen Turkije echt niet winnen. Hiermee haalt Erdogan nog veel meer binnen dan met het visumvrij reizen...

Frits van het Hoofd, Arnhem

Zwitserse lessen

Ik denk dat ProRail en de NS maar eens in de leer moeten bij hun Zwitserse collega's. De Gotthard-basistunnel een jaar eerder klaar en binnen het budget. Kom daar maar eens om als het gaat om de Betuwelijn, de HSL en de Fyra. Of Utrecht Centraal. Wat doen we toch verkeerd in Nederland?

Peeke de Vries, Meppel

Wim Pijbes

Het lovende artikel over de nieuwe directeur Taco Dibbets van het Rijksmuseum (Ten eerste, 31 mei) had voor mij een zeer negatieve klank ten aanzien van de oude directeur Wim Pijbes. Voor mij de man die het museum fantastisch heeft begeleid tijdens de verbouwing en de eerste jaren van de heropening tot een succes heeft gemaakt.

Christiaan van Mansfeld, Amstelveen

Meer over