'Gedwongen corruptie' onder ambtenaren bij Haagse riolering

De Haagse gemeentepolitiek is geschokt door verklaringen over corruptie bij de dienst Stadsbeheer. Tijdens een strafproces tegen een corrupte ambtenaar hebben (oud-)collega's verklaard dat ze jarenlang werden gedwongen 'creatief' met de boekhouding om te gaan. De gemeenteraad eist een diepgravend onderzoek.

Werkzaamheden aan de riolering in Den Haag. Beeld anp
Werkzaamheden aan de riolering in Den Haag.Beeld anp

'Dit riekt naar maffia-achtige praktijken', zegt fractievoorzitter Richard de Mos van de Groep De Mos. 'De bouwwereld is oppermachtig als ambtenaren met geschenken kunnen worden omgekocht.' Hij eist dat alle gemeentelijke diensten in Den Haag nu worden onderzocht. 'Je vraagt je af hoe integer de andere gemeentelijke diensten zijn. Dit is geen reclame voor onze stad. En de mensen zijn het vertrouwen in de politiek toch al kwijt.'

Zaterdag berichtte het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) dat Haagse ambtenaren van de afdeling Riolering en Waterbeheersing jarenlang 'van hogerhand' opdracht kregen om het geld van hun afdeling op te maken voor het einde van het jaar. Daarvoor tekenden ze 2.000 valse verklaringen voor werk dat nog niet door bouwbedrijven was uitgevoerd.

Ook accepteerden de ambtenaren giften van aannemers en werd geld uitgegeven aan andere doeleinden dan waarvoor het was begroot. Zo werden bestelde computers ingeboekt als 'putranden of wat dan ook'.

Ambtenaren zouden hierin vaker wel dan niet zijn meegegaan, stelt het ANP, dat het strafdossier heeft ingezien.

GroenLinks-fractievoorzitter Inge Vianen wil een spoeddebat over de kwestie. Net als alle andere fractievoorzitters is zij 'geschokt over het gesjoemel, dat riekt naar corruptie'.

Volgens De Mos heeft de gemeente enige jaren geleden na een onderzoek elke vorm van fraude ontkend. 'Nu blijkt dat dit hele onderzoek niets voorstelt. De gemeente zegt hier nu geen uitspraken over te kunnen doen, omdat de zaak onder de rechter is. Maar dat is me te vrijblijvend en te geheim. Zo komt ze er te makkelijk mee weg', aldus De Mos.

De woordvoerster van wethouder Baldewsingh van Personeel en Organisatie zegt inderdaad dat 'we niets over deze kwestie kunnen zeggen zolang het onderzoek onder de rechter is'.

Twee onderzoeken zijn in het verleden verricht naar fraude: een intern, 'niet openbaar' onderzoek door Stadsbeheer zelf, en een extern onderzoek waarop de gemeentelijke Aanpak Integriteit 2014-2018 voor een deel is gebaseerd. 'Daar heeft de Groep De Mos mee ingestemd', zegt de woordvoerster.

Advocaat Derk van den Elzen, die een ambtenaar verdedigt die van corruptie wordt verdacht, zei zaterdag tegenover het ANP dat zijn cliënt wordt geslachtofferd. 'Wat hij deed, was op die afdeling heel normaal. De grens tussen privé en werk was er vervaagd. Toen het uitkwam, is hij als zondebok aangewezen, maar wat hij deed hoorde bij de bedrijfscultuur.'

Meer over