nieuwsmali

Gedroomde presidentskandidaat Mali overleden

De belangrijkste Malinese oppositieleider Soumaïla Cissé is vrijdag in Parijs overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De 71-jarige oud-minister van Financiën was de favoriete presidentskandidaat voor de Malinese verkiezingen in 2022.

De Malinese oppositieleider Soumaïla Cissé. Beeld AFP
De Malinese oppositieleider Soumaïla Cissé.Beeld AFP

De dood van Cissé is een domper voor de democratische beweging in Mali die in augustus leidde tot een militaire coup en de omverwerping van de zwakke en corrupte regering van president Ibrahim Boubacar Keita, ook wel IBK genoemd. Een overgangsregering onder president Bah N’Daou en vice-president kolonel Assimi Goïta die de coup leidde, kreeg anderhalf jaar de tijd om orde op zaken te stellen en verkiezingen te organiseren in begin 2022.

Een van de eerste successen van de burgerregering van N’Daou was de vrijlating van Cissé die een half jaar eerder door jihadisten was ontvoerd. Hij kwam op 8 oktober vrij bij een gevangenenruil samen met de Franse hulpverlener Sophie Petronin die vier jaar eerder was ontvoerd. Cissé verloor de verkiezingen in 2013 van IBK en nogmaals in 2018. Hij werd door velen gezien als de gedroomde presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2022 omdat hij in staat zou zijn de orde in het land te herstellen. In tegenstelling tot IBK zou hij minder aanschurken tegen het - corrupte- leger, dat de touwtjes in handen heeft in Mali, en ook niets op hebben met de radicale politieke islam.

De partij van Cissé bevestigde vrijdag zijn dood tegen het Franse persbureau AFP. ‘Ik bevestig dit vreselijke nieuws. Hij is dood’, aldus een woordvoerder van De Unie voor de Republiek en de Democratie (URD). Cissé was computertechnicus en heeft gestudeerd in Frankrijk en Senegal. Hij werkte lang voor grote techbedrijven als IBM voordat hij in 2013 terugkeerde naar Mali om de politiek in te gaan.

Mali verkeert sinds de staatsgreep van 2012 door jihadisten in een vrijwel permanente politieke en veiligheidscrisis. In 2013 werden de jihadisten met steun van het Franse leger verdreven en kwam Ibrahim Boubacar Keita aan de macht. Hij slaagde er niet om de onvrede bij de zich achtergesteld voelende etnische groepen in het land weg te nemen en economisch perspectief te bieden. Ondanks de aanwezigheid van duizenden militairen van Frankrijk en de G5-Sahel ( een militair verbond van de vijf landen in de Sahel) en een 13 duizend koppige VN-Vredesmacht hebben terreurbewegingen die gelieerd zijn aan Islamitische Staat en Al Qaida vrij spel in grote delen van het land.

Bah N’Daou, een 70-jarige oud-minister van Defensie, is naar voren geschoven als interim-president om binnen 18 maanden nieuwe verkiezingen te organiseren na de staatsgreep van augustus.

Het Malinese volk had schoon genoeg van president Ibrahim Boubacar Keïta en diens onvermogen om de rap verslechterende veiligheidssituatie in het land een halt toe te roepen.

President Ibrahim Boubacar Keïta heeft op televisie aangekondigd dat hij aftreedt, nadat hij dinsdag samen met de premier werd vastgehouden door muitende militairen.

Meer over