Gedragen door Penn

BART KOETSENRUIJTER

Aanstaande 26 februari worden de Oscars uitgereikt. Om 'in de stemming te komen' zendt Nederland 3 de komende zaterdagen vier vrij recente Oscarwinnende films uit (twee ervan vreemd genoeg ná de uitreiking): volgende week Vicky Cristina Barcelona (Woody Allen, 2008), op 3 maart Traffic (Steven Soderbergh, 2000) en ten slotte op 10 maart Babel (Alejandro Gonzáles Iñárritu, 2006). En vanavond Milk. Fantastisch initiatief; dat zouden ze vaker moeten doen bij de publieke omroep: eerst een kwalitatief uitstekende publieksfilm (op

Nederland 3) gevolgd door een echte arthousefilm (op Nederland 2, vanavond het Chinese romantische drama Tuya's Marriage).

Het vanavond uitgezonden Milk is een, zeker voor Gus Van Sant (Elephant, Last Days), opvallend conventioneel portret van de Amerikaanse homo-activist Harvey Milk. Na een heftig begin, met archiefmateriaal van politieacties tegen homo's, verschijnt Sean Penn in beeld als Harvey Milk, die eind jaren zeventig, thuis aan zijn tafel, een taperecorder inspreekt. Deze opname, zo zegt hij in de microfoon, mag alleen worden afgespeeld in het geval hij wordt vermoord. Met die ongecamoufleerde hint naar de gruwelijke afloop geeft Van Sant weinig weg. Daarvoor is zijn beoogde (Amerikaanse) publiek te goed bekend met het treurige einde van het leven van de man die als eerste openlijke homoseksueel in Amerika een politieke functie bekleedde, in San Francisco. Ondanks een gevarieerde stoet bijfiguren draagt Penn de film. Hij toont andermaal zijn talent volledig in iemands huid te kunnen kruipen. De acteur neemt maniertjes in zijn spel op die authentiek voelen, en niet als een gelikte kopie. Terechte Oscar voor hem.

Milk (Gus van Sant, 2009)

Nederland 3, 22.20-00.20 uur.

Splash

(Ron Howard, 1984) Modern sprookje dat onverwacht groot succes werd. Zeemeermin Daryl Hannah en New Yorker Tom Hanks, onmiskenbaar voor elkaar voorbestemd, beleven een onvoorstelbare romance waarbij vooral van haar een groot offer wordt gevraagd: ze moet opdrogen en dus afstand doen van haar vinnen. Maar het water blijft trekken. Wat voor amusement zorgt en voor radeloosheid bij haar vriendje.

RTL 4, 14.10-15.55 uur.

Jennifer's Body

(Karyn Kusama, 2009) Film met destijds twee aanbevelingen: het scenario is van Diablo 'Juno' Cody en de hoofdrol wordt vertolkt door Megan Fox, die toen onder jongens gold als het heetste wat Hollywood te bieden had. Haar lichaam behoort in deze hippe horrorfilm toe aan het vriendinnetje van Needy (Amanda Seyfried) die Jennifer na een mislukt satanisch ritueel ziet ontpoppen tot een vleesetende demon.

RTL 5, 22.00-00.10 uur.

undefined

Meer over