Gedoodverfde premier heeft twee gezichten

Het premierschap kan de 63-jarige oppositieleider Narendra Modi bijna niet meer ontgaan. Van zijn belangrijkste rivaal, de kleinzoon van de vermoorde premier Indira Gandhi, heeft hij weinig te duchten.

Narendra Modi BJP

Bij het ingaan van de verkiezingsmaand is hij de meest geliefde en de meest gehate politicus van zijn land. Bovenal is de 63-jarige Narendra Modi de meest succesvolle. De stijlvol bebaarde en geklede lijsttrekker van de Bharatiya Janata Partij (BJP) pleit voor een modern India, voor economische vooruitgang en meer sociale gelijkheid.


Zijn grootste campagnetroef is zijn bescheiden komaf. Het verhaal wil dat de vader van Modi een theehuis had in Ahmedabad, de hoofdstad van Gujarat. Narendra en zijn broers zouden dagelijks met ketels hete thee op het treinstation hebben staan leuren. Dat Modi terechtkwam waar hij nu is, komt voort uit ambitie, niet door afkomst.


Als minister-president van de deelstaat Gujarat bracht hij een klein economisch wonder tot stand. Een kandidaat om door een ringetje te halen, op het eerste gezicht. Zo lijken de meeste kiezers er ook over te denken.


Maar de grote Indiase moslimminderheid vreest naderend onheil. Daar hebben ze alle reden toe. De naam Modi is onlosmakelijk verbonden met de moslimslachting die in 2002 plaatsvond in Ahmedabat, de hoofdstad van Gujarat. Modi is al vanaf jonge leeftijd lid van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), een organisatie die door hemzelf als Hindoe-nationalistische culturele organisatie wordt omschreven, maar door critici vaak als paramilitair en vooral anti-moslim.


De RSS begon in 1925 als jeugdbeweging, opgericht door de Keshaw Hedgewar, hindoeïstisch strijder voor een onafhankelijk Hindoeïstisch India. Hij liet groepen jongens buiten zware lichamelijke oefeningen doen en bracht hen ondertussen opofferingsgezindheid en liefde voor het vaderland, het leger en het hindoeïsme bij. De moordenaar van Mahatma Gandhi was ook RSS-lid.


Modi weigert normaliter over dit verleden te praten. Hij heeft er nooit openlijk afstand van genomen. In een zeldzaam moment van openhartigheid zei Modi vorig jaar dat hij geweld tegen moslims betreurt, zoals hij ook een overreden puppy zou betreuren. Om daaraan toe te voegen dat voor hindoes al wat leeft belangrijk is. Onheilspellende, vonden Indiase moslims.


Zo belichaamt Modi de twee gezichten van India: het oude sektarische en het nieuwe pragmatische. De onbeantwoorde vraag is aan welk van die twee India's hij straks kleur bekent, mocht hij inderdaad premier worden.


Rahul Gandhi Congrespartij

De onwillige prins. Zo omschrijven zijn critici Rahul Gandhi graag. Er bestaan handigere bijnamen voor een premierkandidaat van de nu nog grootste partij in 's werelds grootste democratie. En dan stevent hij ook nog af op een historisch verlies. Alles lijkt de 43-jarige lijsttrekker van de Congrespartij tegen te zitten. Behalve zijn afkomst.


Jawaharial Nehru, Rahul Gandhi's overgrootvader, was de eerste premier van het onafhankelijke India. Zijn oma, Indira Gandhi, was de beroemdste en langst regerende premier van het land. Ze werd in 1984 vermoord door haar eigen lijfwachten. Een vergelijkbaar lot was haar zoon en opvolger Rajiv Gandhi beschoren. De vader van Rahul kwam om het leven door een aanslag tijdens zijn verkiezingstournee in 1991.


De Congrespartij, die officieel onder leiding staat van Gandhi's Italiaanse moeder Sonia, presenteert Rahul Gandhi als jeugdige leider die de economie zal moderniseren. Maar Gandhi geldt niet als een bevlogen en ambitieus politicus, eerder als een intelligent en lethargisch rijkeluiskind met een zwak voor de sport cricket.


Arvind Kejriwal AAP

Ze kwamen uit het niets en haalden het politieke bestel van de Indiase hoofdstad Delhi overhoop: de 44-jarige Arvind Kejriwal (44) en zijn Aam Aadmi Partij (AAP), 'de partij van de Gewone Man', opgericht om India te vrijwaren van corruptie.


Met diezelfde agenda (minder corruptie en meer politieke transparantie) neemt hij nu deel aan de landelijke campagne. Dat Kejriwal jarenlang belastinginspecteur was maakt zijn verhaal geloofwaardig. Ook zijn winst van de Ramon Magsaysay-prijs - wel omschreven als Aziatische Nobelprijs - voor zijn anti-corruptieinitiatieven in 2006, draagt bij aan zijn betrouwbare imago. Kejriwal studeerde voor ingenieur aan het Indian Institute of Technology (ITT). Van alle kandidaten lijkt hij het meeste plezier te beleven aan campagnevoeren. Hij leerde dat vak bij de groep India Anti Corruptie, onder leiding van de politicus Anna Hazare, die met een hongerstaking de regering dwong anticorruptiewetten aan te nemen. Hazare's vurige speeches waren van zijn hand. Na dit succes besloot Kejriwal voor zichzelf te beginnen.

undefined

Meer over