Geding tegen Hoogervorst om bezuinigingen psychotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) stapt naar de rechter om het aantal behandelingen voor mensen met psychische klachten veilig te stellen....

Een raadpleging wees volgens een woordvoerder van de NVvP uit dat het merendeel van de leden de gang naar de rechter onderschrijft. Hoogervorst wil het aantal behandelingen waarvoor patiënten een vergoeding krijgen, verminderen van negentig naar maximaal vijftig. Dit maximum geldt voor patiënten met zware problemen als persoonlijkheidsstoornissen. Voor lichtere psychische klachten mogen patiënten hoogstens 25 keer naar een psychotherapeut. Alleen een beperkte groep mensen kan nog in aanmerking komen voor onbeperkte psychoanalytische behandeling, de zwaarste vorm van psychotherapie.

Alle ziekenfondspatiënten die psychotherapie volgen, moeten ongeacht hun inkomen voortaan wel meer eigen bijdrage betalen. Nu betalen ze 10,40 euro per sessie. Dat bedrag wordt verhoogd naar 15 euro.

Met de beperking van het aantal psychotherapeutische zittingen wil Hoogervorst dit jaar 74 miljoen euro in het laatje krijgen. De volgende jaren moet dit oplopen tot 79 miljoen. De nieuwe regels gaan op zijn vroegst deze zomer in. Vanaf 1 januari geldt een overgangsregeling.

Meer over