Gedichten van Nobelprijskandidaat en autobiografie van een katholieke Berbervrouw

Gedichten van een Nobelprijskandidaat, essays over het 'normatieve project' Europa, een klassiek Italiaans kinderboek en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Kikí Dimoulá

Sinds een paar jaar geldt ze als een serieuze kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur: de Griekse dichteres Kikí Dimoulá (1931) die lange tijd een kantoorbaan had bij de Griekse Nationale Bank ('een gevangenis', vond ze later) maar daarnaast werkte aan een poëtisch oeuvre dat haar wereldwijd erkenning bracht. Vertaler Hero Hokwerda stelde een royale keuze samen uit haar nuchtere, pessimistische en ironische werk, gelicht uit de veertien bundels die zij sinds 1956 publiceerde, met titels als Mijn laatste lichaam, Wees nooit gegroet, Bij verstek en Puntkomma. De titel van de tweetalige bloemlezing, Vindersloon, ontleende Hokwerda aan de gelijknamige bundel uit 2010. Uit 'Aanliggend': 'De nacht is weer gevallen net als gister./ Weer is net als gister de nacht gevallen./ Gevallen is de nacht./ Gister./ Weer./ IJdele poging/ de betekenis te raden, de solidariteit van het verdriet.'

Kikí Dimoulá; Ta Grammata, € 19,90 Beeld
Kikí Dimoulá; Ta Grammata, € 19,90Beeld

Loekie Zvonik

Als student beleefde Loekie Zvonik (1936-2000) een affaire met mede-student Dirk de Witte (1934-1970), die was geobsedeerd door zelfmoord. In haar eerste roman Hoe heette de hoedenmaker?, verschenen in 1975 en nu heruitgegeven, reconstrueert Zvonik de laatste weken van De Wittes leven. In het nawoord roemt Jeroen Brouwers, die zowel Zvonik als De Witte heeft gekend, de gaafheid van deze sleutelroman.

Loekie Zvonik; Cossee, € 18,99 Beeld
Loekie Zvonik; Cossee, € 18,99Beeld

Juan José Arreola

Van de Mexicaanse schrijver, acteur, pingpongspeler en autofreak Juan José Arreola (1918-2001) werd het debuut uit 1952 met surrealistische verhalen vertaald door Guy Posson, die de flamboyante auteur ook heeft gekend: in Het wonderbaarlijke milligram staat onder meer het verhaal 'Balthasar Gerards (1555-1582)', dat de geschiedenis van de moord op prins Willem van Oranje vrij nauwkeurig volgt. Hoewel de nasleep in de versie van Arreola - 'Filips II betaalde stipt de vijfentwintigduizend florijnen uit aan de familie van de moordenaar' - niet wordt gesteund door de historische feiten.

Juan José Arreola; Oevers, € 17,95 Beeld
Juan José Arreola; Oevers, € 17,95Beeld

Dino Buzzati

De Italiaanse journalist van de Corriere della Sera en tevens gevierd schrijver Dino Buzzati (1906-1972), onder meer beroemd door zijn verslag van de Ronde van Italië 1949, publiceerde een paar jaar eerder het klassiek geworden kinderboek De beroemde bereninvasie van Sicilië, dat door hem zelf was geïllustreerd. Vertaler Renata Vos heeft het nu beschikbaar gemaakt voor Nederlandse kinderen van 9 tot 99 jaar. Eindelijk kunnen die nu ook het verhaal lezen en bekijken over de bereninvasie van 'dat prachtig/ Sicilië, lang geleden, toen de dieren goed waren/ en de mensen wrede barbaren'.

Dino Buzzati; Karaat, € 18,95 Beeld
Dino Buzzati; Karaat, € 18,95Beeld

Piet de Moor

Wat ikzelf niet zo goed kan zeggen omdat mijn taal of mijn verstand daar te zwak voor is, laat ik anderen zeggen. Instemmend haalt de Belgische auteur Piet de Moor deze woorden van Michel de Montaigne aan. Met reden, want in Hotel Europa wordt kwistig geciteerd, met name uit het werk van Midden-Europese schrijvers. Impressionistisch rijgt De Moor ze aaneen tot mini-essays. Hotel Europa is de geheel herziene versie van De Moors succestitel Schemerland uit 2005. De actualiteit houdt hij vooral op afstand, al hekelt hij in zijn voorwoord de politieke koers van de V-4 (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije), die weleens uit eigen beweging 'uit het normatieve project' Europa kunnen stappen.

Piet de Moor; Van Gennep, €22,50 Beeld
Piet de Moor; Van Gennep, €22,50Beeld

Ton Derksen

Nieuwe aflevering in de jarenlange strijd die wetenschapsfilosoof Ton Derksen voert om de Koerd Hüseyin Baybasin uit de gevangenis te krijgen. Baybasin werd in 1999 tot levenslang veroordeeld voor drugshandel en poging tot moord. Een politieke veroordeling, menen critici van het vonnis. Baybasin was namelijk ook oprichter van het Koerdische Parlement in Ballingschap en de Turkse autoriteiten waren op zijn veroordeling uit. De Turken is dat gelukt dankzij de scoringsdrift bij ons Openbaar Ministerie. De veroordeling berust op een wrak fundament van gemanipuleerde telefoontaps, zo betoogde Derksen al in twee eerdere boeken. Hij blijkt nog genoeg op zijn lever te hebben, getuige Rammelende argumenten voor de Hoge Raad. Hierin hekelt Derksen het advies van 1.730 pagina's dat de advocaat-generaal bij de Hoge Raad schreef.

Ton Derksen; ISVW, € 17,50 Beeld
Ton Derksen; ISVW, € 17,50Beeld

Fadhma Aïth Mansour Amrouche

In 1962 verscheen de autobiografie van een katholieke Berbervrouw, De geschiedenis van mijn leven van Fadhma Aïth Mansour Amrouche (1882-1967), moeder van de Franse dichter Jean Amrouche. Haar ongepolijste verslag van het leven in Kabylië en Tunis in de Franse koloniale tijd werd door Hester Tollenaar vertaald uit het Frans. Negende deel in de Berberbibliotheek van bedenker Asis Aynan.

Fadhma Aïth Mansour Amrouche; Jurgen Maas, € 19,95 Beeld
Fadhma Aïth Mansour Amrouche; Jurgen Maas, € 19,95Beeld
Meer over