Gedetineerde krijgt straks tv, douche en telefoon op cel

Doorsnee gedetineerden zullen in de toekomst vanuit hun cel kunnen bellen met de buitenwereld en krijgen een eigen tv-toestel waarop tegen betaling een film te zien is....

De plannen staan in het blad Kijk op Veilig, dat wordt uitgegeven door een Amsterdams beveiligingsbedrijf. In het artikel ontvouwt J. Korkers, hoofd huisvesting van de dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie, de plannen voor de cellen in de 21ste eeuw.

Het gemak waarmee de cellen worden opgetuigd, is er overigens niet om het welzijn van de gedetineerden te verbeteren. Justitie wil ermee de beveiligingskosten drukken. Als in de cel wordt gedoucht, zijn er geen bewaarders nodig die bij de wasruimte toezicht houden.

De gedetineerde zal overigens niet de hele dag onder de douche kunnen staan. De privé-douche geeft korte tijd warm water, bijvoorbeeld tussen zeven en acht uur 's morgens.

Een eigen telefoon betekent het einde van de begeleiding van een gedetineerde naar een telefooncel. Meeluisteren met en het opnemen van gesprekken blijven wel mogelijk. De telefoons krijgen geen hoorn met draad. Er moet worden gebeld met de intercominstallatie die in iedere cel aanwezig is.

Een ander snufje in de gevangenis van de toekomst is vloerverwarming. Doordat de radiatoren kunnen worden weggehaald, ontstaat er meer ruimte in de cel. Een bijkomend voordeel is dat er geen streken met de verwarmingselementen kunnen worden uitgehaald, meent Korkers.

Het ministerie wil geen commentaar op het artikel geven. 'We praten over de verre toekomst', laat een woordvoerder weten. 'Voor de korte termijn zijn de plannen niet relevant.'

Meer over