Gebruik informatie op gestolen politiefloppy onrechtmatig De Vries en RTL moeten betalen

De Amsterdamse rechtbank heeft televisiezender RTL 4 en misdaadverslaggever Peter R. de Vries woensdag veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan de staat en de FNV....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De hoogte van de schadevergoeding aan de staat moet nog worden vastgesteld. Volgens een woordvoerder van het LRT bedraagt de schade meer dan honderdduizend gulden. De FNV kreeg bijna 35 duizend gulden schadevergoeding toegewezen. RTL en De Vries werden ook veroordeeld in de kosten van de beide rechtszaken; bijna zesduizend gulden.

Eind januari openbaarde het programma Peter R. de Vries - Misdaadverslaggever vertrouwelijke informatie van het LRT, afkomstig van een inbraak bij het rechercheteam in december 1996. Daarbij werd een laptop buitgemaakt van de 'informatiekerngroep' van het LRT.

RTL en de Vries stelden dat zij met de uitzending de slechte beveiliging van de informatie aan de kaak wilden stellen. Dat doel had ook bereikt kunnen worden zonder zo uitgebreid en gedetailleerd uit de geheime dossiers te citeren, oordeelde de rechtbank. Daarmee zijn informanten en politieonderzoeken in gevaar gebracht.

Na de uitzending hebben drie informanten noodgedwongen extra politiebescherming gekregen, aldus de LRT-woordvoerder. 'Zij zijn voor insiders uit het criminele milieu herkenbaar in beeld gekomen.'

In aankondingen van het RTL-porgramma werd, volgens de rechters, 'zonder enige slag om de arm' gesproken over een corruptieschandaal in de FNV. Een bestuurder van de FNV zou zijn betrokken bij criminele activiteiten. De informatie daarover, zo stelde de rechtbank, was afkomstig van één bron en door het LRT nog niet op juistheid gecontroleerd. Dat had de journalist kunnen weten, aldus de rechtbank.

Meer over