Gebruik heroine en cocaine neemt toe in Marokko

De Marokkaanse autoriteiten maken melding van een sterke toename van de handel in en het gebruik van hard drugs. Er is sprake van een groot aantal overlijdensgevallen door overdoses....

AFP

TANGER

De afgelopen maand waren er vier inbeslagnemingen die volgens de autoriteiten in Tanger slechts het topje van de ijsberg zijn. Op 27 mei werd in Bab Sebta, vlakbij de Spaanse enclave Ceuta, een uit Nederland afkomstige Marokkaan opgepakt met 1,5 kilo pure heroïne. Op 2 juni werd op het vliegveld van Casablanca een kilo cocaïne onderschept. Een week later werd een eveneens in Nederland woonachtige Marokkaan in Tanger met 1,5 kilo heroïne in de kraag gevat.

De noordelijke steden Tanger en Tetouan (bij de enclave Ceuta) zijn sinds de jaren zeventig centra van de illegale handel in hasj, die openlijk verbouwd wordt in het aangrenzende Rif-gebergte. Dit jaar wordt een record-oogst gemeld. Het narcotica-bureau van de Verenigde Naties meldde begin 1992 al dat de smokkelroutes steeds vaker voor de handel in hard drugs worden gebruikt.

Daardoor is ook het tot voor kort weinig verbreide hard-druggebruik in Marokko zelf toegenomen. De afgelopen vier jaar werden alleen al in Tetouan vijftien overlijdensgevallen door overdoses gemeld.

De handelaren in het plaatselijk verbouwde kif (marihuana) worden volgens de politie steeds vaker in hard drugs betaald. 'Vroeger kwamen de buitenlandse handelaren met koffers vol bankbiljetten. Nu wordt een deel van de kif in natura betaald, te weten hard drugs', aldus de chef van een anti-drugsbrigade.

Meer over