Video

Geboortehuis Johan Cruijff in verkoop: roep om museum

Het huis waar Johan Cruijff opgroeide, komt te koop. Er gaan stemmen op om in het pand een museum te vestigen, niet alleen over Cruijff, maar ook over Ajax en Betondorp. 'We staan ervoor open,' aldus woningbouwvereniging Ymere in Het Parool.

Akkerstraat 32 in Amsterdam Beeld Google Streetview
Akkerstraat 32 in AmsterdamBeeld Google Streetview

In het hoekhuis aan de Akkerstraat 32, waar zijn ouders een groentewinkel hadden, werd Johan Cruijff geboren op 25 april 1947. Beter gezegd: zijn kraambed stond hier, want de geboorte was in het Burgerziekenhuis. Hoe dan ook, Cruijff woonde er tot de dood van zijn vader in 1959, zo'n 12 jaar.

Ook Ajax-teammanager David Endt en de broer van Johan, Henny Cruijff, zien graag dat het huis in een museum wordt omgetoverd. Bovendien kan op die manier de geschiedenis rond de wijk zelf ook gezicht krijgen. 'Als er een goede historische waarde aan wordt gegeven, kan het iets bijzonders worden', laat Henny Cruijff weten. Volgens Endt kan Ajax op deze manier iets aan de wijk teruggeven.

Initiatiefnemers moeten snel handelen, wil een museum daadwerkelijk van de grond komen. Ymere wil het pand namelijk op korte termijn van de hand doen.

Meer over