Gebakken meesters

Een Brits kunstfonds heeft de bakmanie in Groot-Brittannië aangegrepen voor een bijzondere manier van fondsenwerving: het roept Britten op eetbare versies van kunstwerken te maken en te verkopen.

Het zou een scène kunnen zijn uit de Britse tv-serie Keeping Up Appearances. Hyacinth geeft een teaparty voor de vicar met als hoogtepunt een taartversie van For the Love of God, het kunstwerk van haar landgenoot Damien Hirst. Dankzij de nieuwe wervingscampagne van het Britse kunstfonds The Art Fund kan iedereen Hirsts met diamanten ingelegde doodskop thuis nabakken. Liever een dripping van Jackson Pollock bij de thee? Met een rijstwafel en wat gekleurd suikerglazuur kom je een heel eind. Just a piece of cake, volgens het fonds.

The Art Fund speelt met de actie in op het razend populaire BBC-programma The Great British Bake Off dat dit jaar zijn zesde seizoen beleeft. In Nederland werd de formule gekopieerd onder de titel Heel Holland Bakt. De met een Bafta bekroonde bakcompetitie trekt in het Verenigd Koninkrijk meer dan zes miljoen kijkers per aflevering. De bakkers/presentatoren Mary Berry (78) en Paul Hollywood (47) groeiden uit tot supersterren.

De Britse bakmanie neemt inmiddels epidemische vormen aan. In de Londense St Pancraskerk is onlangs met tienduizend marshmellows het plafond van de Sixtijnse kapel gereconstrueerd om de 450ste sterfdag van Michelangelo te herdenken. 'We vragen alle Britten om op 9 mei een eetbare versie van een kunstwerk te maken en voor ons te verkopen', zegt Madeline Adeane van The Art Fund. De opbrengst gaat naar het fonds dat musea en galeries financiële ondersteuning biedt bij de aankoop van kunstwerken. Onlangs zamelde het fonds 4,2 miljoen euro in voor de aankoop van een zelfportret van Anthony van Dyck (1599-1641) door The National Portrait Gallery.

The Art Fund testte het idee voor gebakken meesters onder eigen personeel. Zes prototypes werden uitgekozen en door profs nagebakken. Twee ervan zijn Hollandse topstukken, een zoete Mondriaan en een hartige Van Gogh. Het biedt mogelijkheden, beaamt Adeane, die een inzending van een Karel Appeltaart niet uitsluit: 'De gekste ideeën zijn voorbijgekomen op sociale media.'

Waar liggen de grenzen van de kunst? 'Alle meesterwerken mogen meedoen als ze maar geld opbrengen. Mickey Mouse is tenslotte ooit uitgevoerd door Andy Warhol. Alleen het glas water dat een collega inleverde als minimalistisch werk van de kunstenaar Martin Creed lag wat moeilijk, maar dat was ook niet gebakken.'

undefined

Meer over