Gearresteerde journalist Turkije: aanhouding was pesterijtje

'Het was meer een pesterijtje'. Zo omschrijft de Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger, die vandaag op het vliegveld van Istanbul werd aangehouden, het gedrag van de Turkse politie. Na ongeveer twee uur werd hij weer vrijgelaten.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders brengt een bezoek aan het mausoleum van Mustafa Kemal Ataturk tijdens zijn bezoek deze week. Beeld anp
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders brengt een bezoek aan het mausoleum van Mustafa Kemal Ataturk tijdens zijn bezoek deze week.Beeld anp

Ülger stond woensdag op het vliegveld in de rij voor de douane toen hij door de politie werd aangehouden en meegenomen. 'Toen ik bij de paspoortcontrole kwam, belde een douanebeambte de politie', aldus de journalist. Eerst werd hij naar een politiebureau gebracht voor verhoor en vervolgens naar een rechtbank.

'In het begin was het heel intimiderend. Het was niet leuk', herinnert Ülger zich. 'Maar later sloeg de sfeer om en waren ze heel aardig en beheerst.' Waarom de sfeer opeens omsloeg weet de journalist niet. 'Waarschijnlijk realiseerden ze zich opeens dat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) op bezoek is in Turkije.'

Filmopnames

Ülger bezocht tijdens zijn bezoek aan Turkije enkele kampen met Syrische vluchtelingen bij de Turks-Syrische grens, waar hij filmopnames maakte. Tijdens de verhoren vandaag werd hij vooral aan de tand gevoeld over foto's die hij in 2013 maakte tijdens de rechtszaak van de Nederlandse journaliste Fusun Erdogan. Ülger werd toen gearresteerd, maar weer vrijgelaten. Wel moet hij op 21 januari voor de rechtbank in Istanbul verschijnen, omdat hij toen foto's had gemaakt.

Ülger (1962) is een freelance journalist. Met Stella Braam schreef hij in 1997 het boek Grijze Wolven, waarin extreemrechts in Turkije wordt behandeld. Hij werkt voor zowel tv als geschreven pers. In het verleden was hij correspondent van het Algemeen Nederlands Persbureau. Ook is hij lid van de Raad voor de Journalistiek.

Het was al de tweede keer in twee dagen dat een Nederlandse journalist in Turkije werd aangehouden. Gisteren ging het om Frederike Geerdink die na het afleggen van een verklaring weer werd vrijgelaten.

Meer over