Nieuws

Gearresteerde journalist Pratasevitsj ingezet voor Belarussische propaganda

Het regime van Belarus gaat de gearresteerde journalist Raman Pratasevitsj gebruiken voor propagandadoeleinden op sociale media. Op berichtenapp Telegram verscheen dinsdag een nieuwskanaal onder de naam van Pratasevitsj met ‘de beste inzichten en exclusieve details over het belangrijkste nieuws’.

Pratasevitsj verscheen in een maand na zijn arrestatie op de Belarussische tv, vermoedelijk onder dwang. Beeld via REUTERS
Pratasevitsj verscheen in een maand na zijn arrestatie op de Belarussische tv, vermoedelijk onder dwang.Beeld via REUTERS

Pratasevitsj werd in mei gearresteerd in een Ryanair-vliegtuig dat door Belarus tot landing was gedwongen. De Belarussische geheime dienst KGB pakte ook de vriendin van Pratasevitsj op. Beiden zitten volgens de Belarussische autoriteiten vast onder huisarrest.

Westerse regeringen en de Belarussische oppositie gaan ervan uit dat Pratasevitsj zwaar geïntimideerd wordt door het regime om opdrachten te gehoorzamen. ‘Ze zullen me vermoorden’, zei Pratasevitsj tegen medepassagiers van het Ryanair-vliegtuig vlak voordat hij meegenomen werd door de KGB.

Pratasevitsj verscheen tijdens zijn gevangenschap eerder op de Belarussische staatstelevisie. Nu lijkt het regime van Aleksandr Loekasjenko erop uit om de bevolking, die vorig jaar massaal protesteerde tegen Loekasjenko, te beïnvloeden via Telegram. Het nieuwskanaal dat Pratasevitsj leidde, Nexta, was de belangrijkste informatiebron voor demonstranten.

Het nieuwe kanaal, genaamd Sprava, verspreidt berichten die haaks staan op de berichtgeving van Nexta. Demonstranten moeten volgens het kanaal ‘hun fouten toegeven en schuld bekennen’ en ‘zich aan de wet gaan houden’.

Belarussen lijken niet geïnteresseerd in het kanaal: ondanks aandacht van staatsmedia voor Sprava heeft het kanaal nog geen 5 duizend volgers. Ter vergelijking: de kanalen van Nexta hebben ruim 1,5 miljoen volgers (Belarus heeft 9,5 miljoen inwoners).

Journalisten opgepakt

Ondertussen voert het regime de repressie verder op. Agenten vielen woensdag binnen bij BelaPAN, een kleine, onafhankelijke nieuwsorganisatie. Drie medewerkers, onder wie hoofdredacteur Irina Levsjina, zijn gearresteerd en zitten volgens de autoriteiten vast in de Okrestina-gevangenis, berucht wegens martelpraktijken.

Tientallen journalisten zijn eerder al opgesloten en soms veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Zerkalo, een Belarussische nieuwssite die vanuit het buitenland wordt gerund nadat journalisten van voorganger Tut.by opgepakt werden, publiceerde woensdagochtend een fotoportret van alle 630 politieke gevangenen. Woensdagavond was het aantal politieke gevangenen alweer opgelopen tot 637.

Meer over