Geachte redactie

Rutte bij SGP-jongeren

Premier Rutte had ook nog een zwarte stropdas aan moeten doen en een bijbel in zijn hand, afgelopen weekend bij de SGP-jongeren! Daarna had hij rond het harmonium moeten gaan staan om uit volle borst, met alle registers open, samen de Heer te prijzen! Dán had hij er ongetwijfeld alles doorheen kunnen jassen in de beide Kamers!

TJERK WESTERTERP, MIDDELBURG

Dubbele standaard

Opnieuw blijkt dat de Volkskrant (Ten eerste, 12 maart) een dubbele standaard hanteert. Afkeuring als Wilders spreekt over 'kopvod', maar enthousiaste christelijke jongeren wegzetten als 'zwarte kousen' (iets wat D66-leider Alexander Pechtold ook graag doet) is geen probleem?

JOANNE VAN AALST, ALPHEN AAN DEN RIJN

Motorstuur

Fantastisch zoals Hans Aarsman foto's bekijkt, echt als een Sherlock Holmes (Uitgelicht, 9 maart). Hij moet ook zelf een goede fotograaf zijn, gezien het analyseren van de cameratechniek.

Een motorrijder is hij denk ik niet. Het motorstuur is voornamelijk om je aan vast te houden tijdens het rijden en niet zozeer om te sturen. Dat is het zelfde als bij de fiets, je stuurt door de motor schuin te houden, evenredig aan de snelheid.

Alles blijf dan perfect op zijn plaats doordat de wielen of de banden het volle gewicht houden. Ook voor een fotodetective fijn om te weten.

LENSE ELZINGA, DE RIJP

Uitzichtloos

In 4 maanden tijd zijn er al 120.000 steunbetuigingen binnengekomen bij de initiatiefgroep Uit Vrije Wil (Ten eerste, 8 maart). Dit signaal zou duidelijk genoeg moeten zijn voor de volksvertegenwoordiging in Den Haag, maar de werkelijkheid lijkt anders uit te pakken. Door de officieuze gedoger in de Eerste Kamer, de SGP, en het christelijke deel van de coalitie wordt het voorstel voor een soepeler euthanasiebeleid geblokkeerd en wordt de op gang gebrachte discussie neergeslagen.

Het recht om zelfdoding toe te passen is er wel, maar in welke mensonterende omstandigheden? Door de hulp bij zelfdoding in grotere mate toe te staan, kunnen ouderen die het nut van het eigen leven niet meer zien hier op een veel waardiger manier afscheid van nemen. Want wanneer men het eigen leven uitzichtloos vindt, waarom zou men er dan eerst ook nog ondraaglijk voor moeten lijden?

SANDER KOOIJMANS, GRONINGEN APOTHEKER IN OPLEIDING

Hoezo, euthanasie?

Je kunt dezer dagen geen (Volks)krant openslaan of je wordt geconfronteerd met verhalen over zelfdoding, euthanasie, voltooide levens en wat dies meer zij. En ook de televisiezenders laten zich niet onbetuigd. Soms bekruipt mij het gevoel dat er geheime krachten, een complot of een euthanasie-maffia, aan het werk zijn! Van alle kanten worden we bestookt met artikelen over het onderwerp, uiteenlopend van verheerlijking van een zelfgekozen levenseinde tot volstrekte verwerping van dat idee - dat laatste op al of niet religieuze gronden.

Ik ben 81 jaar, loop rond met een aneurisma dat vrijwel onbehandelbaar is, omdat een ingreep schade zou toebrengen aan mijn nieren, die maar voor een beperkt deel functioneren. Dankzij uitstekende medische begeleiding, bestaande uit geregelde controles, een periodieke verwisseling van inwendige katheters, een fors dieet, een batterij medicijnen en een oplettende en zorgvolle partner, stap ik vrolijk rond. Ik geniet van mijn kinderen, hun partners, mijn kleinkinderen en de naderende lente. Hoezo, euthanasie?

Wellicht zie ik mijn situatie in vergelijking met die van leeftijdgenoten wat al te vrolijk gekleurd. Ik wil het onderwerp bepaald niet bagatelliseren; er zullen zeker schrijnende situaties zijn, maar is de aandacht die er thans aan wordt besteed niet wat overdone? Euthanasie als hype?

JAN TIMP, NIJMEGEN

Volkstuinen

Bij het lezen van het artikel over urban farming (Binnenland, 12 maart) mis ik een beetje dat woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars een steentje willen bijdragen. Men vergeet dat volkstuinen een bindende werking kunnen hebben. In plaats van een grasveld is het toch veel leuker om samen met je buurman een tuin te bewerken waar iedereen van profiteert? Bij schoolgebouwen zouden omringende gronden niet bebouwd, maar bewerkt moeten worden. Wat een projecten kunnen hieruit ontstaan. Samen wonen, samen leven, samen werken en samen eten. Te vaak is er te weinig aandacht voor het groen houden van steden en gemeenten. De laatste stukjes worden volgebouwd. Ook in de provincie zou dat anders moeten.

REINIER DEN UYL, ROERMOND

Goh

Een hele pagina in de Volkskrant over wildtuiniers in een buurtje in Amsterdam. Goh, denk ik dan, in Groningen.

TREES ROOSE, HAREN (GR.)

undefined

Meer over